O consilieră ANAF, numită Adela Sorinela Safta, a făcut o cerere către Tribunalul București. Ea solicita ca greva generală a dascălilor să fie declarată ilegală.
Însă instanța din Capitală a respins solicitarea angajatei ANAF, acesta fiind răspunsul pe care l-a oferit în această dimineață:
„Anulează acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâta Uniunea Sindicatelor Europene din Educaţie. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge acţiunea ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă. Obligă reclamanta la plata către pârâta Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” a sumei de 1.760 lei reprezentând cheltuieli de judecată sub forma onorariului de avocat. Executorie”.
Reclamanta are chiar mai mult de suferit
Așadar, reclamanta nu numai că nu a primit câștig de cauză, dar va fi nevoită să scoată aproape 1.800 de lei din buzunar, care vor ajunge la Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, singurul sindicat al profesorilor universitari care are un rol activ în greva generală. În plus, consiliera ANAF va trebui să plătească onorariul avocatului, se mai arată într-un articol publicat de Libertatea.
Liderul sindicaliștilor universitari, Anton Hadăr, este de asemenea principala figură publică din învățământ care prezintă presei și televizunilor revendicările cadrelor didactice.
În afară de „Alma Mater”, greva a fost inițiată de liderii sindicali din Federația Sindicatelor „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Situația actuală a grevei dascălilor
Din 22 mai și până în prezent, dascălii nu au cedat în privința revendicărilor lor. Acestea sunt de ordin salarial și nu numai. În afara creșterii remunerației pentru debutanți la valoarea medie pe economie, profesorii solicită o pondere mai mare din PIB alocată educației. Anul trecut, Ligia Deca, ministrul Educației, a obținut 2.1% din produsul intern brut pentru învățământ. De asemenea, cadrele didactice se arată nemulțumite de stadiul actual al digitalizării învățământului, precum și de neplata orelor suplimentare.
La 1 iunie, guvernanții au introdus prin ordonanță de urgență o creștere salarială de 1.000 de lei brut (585 de lei net), deși propunerea fusese respinsă de către cadrele didactice. O consecință posibilă a grevelor este amânarea examenelor naționale, Bacalaureatul, respectiv Evaluarea Națională. Deocamdată, singura dată care s-a schimbat este cea pentru probele de competențe, care îi vizează pe tinerii care au terminat clasa a XII-a, respectiv a XIII-a și care urmează să susțină examenul maturității. De asemenea, guvernanții au legiferat posibilitatea ca mediile elevilor să fie încheiate cu numai două, în loc de patru, așa cum este prevăzut pentru materii de examen, precum limba și literatura română și matematica.