Greta Thunberg atrage atenția Canadei asupra politicei sale climatice. Suedeza de 17 ani a devenit unul dintre cei mai recunoscuți activiști ai climei din lume. Mișcarea ei de grevă școlară datorată luptei pentru climă a devenit un fenomen global anul trecut.
Activista Greta Thunberg solicită țărilor insulare în curs de dezvoltare să utilizeze viitoarele alegeri ale Consiliului de Securitate ale Organizației Națiunilor Unite ca pârghie pentru a solicita Canadei și Norvegiei să își intensifice acțiunile cu privire la schimbările climatice.
Greta Thunberg este principalul semnatar al unei scrisori adresate ambasadorilor ONU ai micilor state insulare în curs de dezvoltare. Semnatarii susțin că atât Canada cât și Norvegia se implică doar teoretic în acțiunile climatice. Rămân, însă, ferme în angajamentul lor de a extinde producția de combustibil fosil și de a subvenționa companiile petroliere.
„Pentru tânăra generație care va moșteni consecințele acestor decizii, este esențial ca cei care pretind că conduc liderul acțiunilor climatice să fie ținuți să țină cont de deciziile pe care le iau acasă”, se arată în scrisoare, conform cbc.ca.
Alți alți tineri activiști ai climei și 22 de oameni de știință climatică la nivel mondial au semnat, de asemenea, scrisoarea. Printre ei și Eddy Carmack, un om de știință recent pensionat pentru Fisheries and Oceans Canada. Acesta a fost distins cu Ordinul Canada în acest an pentru munca sa privind schimbările climatice.
„Uniți în spatele științei”.
Ce solicită scrisoarea semnată de Greta Thunberg
Scrisoarea solicită ambasadorilor să ridice problema cu Canada și Norvegia. Semnatarii cer Canadei și Norvegiei „să se unească în spatele științei” schimbărilor climatice. Și să nu se angajeze, să nu exploareze sau să producă petrol și gaze noi. Și să își elimine treptat producția existentă.
Norvegia și Canada au ambele economii puternic bazate pe petrol și gaze. Irlanda are foarte puține producții de combustibili fosili și anul trecut s-a angajat să pună capăt explorării petrolului și gazelor în totalitate. Thunberg îndeamnă Canada să anuleze proiectul conductei.
Greta Thunberg și-a exprimat pentru prima dată nemulțumirea cu privire la politicile climatice ale Canadei direct față de Justin Trudeau. În septembrie trecut, cei doi s-au întâlnit la Montreal. În aceeași zi, sute de mii de canadieni au ieșit în stradă ca parte a grevei climatice globale.
În scrisoarea lor, Thunberg și ceilalți semnatari susțin că Canada nu este nici măcar aproape de a atinge obiectivele acordului său de la Paris privind climatul. De asemenea, aceștia spun că Canada este al doilea cel mai mare furnizor de subvenții la combustibilii fosili printre cele mai bogate 20 de țări din lume și a deschis miliarde de dolari în împrumuturi companiilor de combustibili fosili, ca parte a ajutorului său economic COVID-19.