Lifestyle

Grecia aprinde fitilul și decide să extindă gardul din beton şi sârmă ghimpată de la graniţa sa de nord cu Turcia. Sub ce pretext

Grecia aprinde fitilul și decide să extindă gardul din beton şi sârmă ghimpată de la graniţa sa de nord cu Turcia. Sub ce pretext

Un nou episod Grecia – Turcia, la care asistăm, astăzi. Relații de vecinătate devin din ce în ce mai șubrede. Orgoliile dau pe dinafară și nu rămâne loc de diplomație. Unii recurg direct la fapte, cum este cazul pe care îl vom reda în continuare la Infoactual. Pentru că, de la tensiuni și până la aprinde fitilul a fost doar un mic pas.

Grecia aprinde fitilul și decide să extindă gardul din beton şi sârmă ghimpată de la graniţa sa de nord cu Turcia. Sub ce pretext

Grecia și-a exprimat intenția de a extinde gardul din beton şi sârmă ghimpată de la graniţa sa de nord cu Turcia, pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în ţară, a anunţat marţi ministrul elen al apărării civile, potrivit Reuters.

Gardul de 40 de kilometri va fi extins cu încă 140, a spus ministrul Takis Theodorikakos, în cursul unei vizite în regiunea de graniță Evros.

Evros (în greacă: Περιφερειακή ενότητα Έβρου) este una dintre unitățile regionale ale Greciei. Face parte din regiunea Macedonia de Est și Tracia. Numele său provine de la râul Evros, care pare să fi fost un hidronim tracic. Evros este cea mai nordică unitate regională. Se învecinează cu Turcia la est, peste râul Evros, și se învecinează cu Bulgaria la nord și la nord-vest.

Mesaje voalate

Ministrul Theodorikakos a menţionat marţi că proiectul de extindere a gardului urmăreşte să trimită un semnal clar privind determinarea „Greciei în faţa celor care investesc în suferinţa umană pentru a sluji interese obscure” şi a „celor care se folosesc de migraţie în tentativa de a şantaja Europa„.

Povestea gardului

Instalat iniţial în anul 2012, gardul a mai fost extins în 2021, la un an după ce zeci de mii de solicitanţi de azil au încercat să ajungă în Uniunea Europeană traversând graniţa de nord a Greciei, iar Turcia a afirmat, la acea vreme, că nu va mai încerca să-i împiedice.

Grecia s-a aflat în prima linie şi în timpul crizei migraţiei din Europa din 2015-2016, când au sosit pe continent, în majoritate via Turcia, circa un milion de refugiaţi din Siria, Irak şi Afganistan, în încercarea de a scăpa de războaiele şi sărăcia din ţările lor.

Ulterior numărul de sosiri a scăzut drastic, dar în ultimele luni autorităţile din Grecia afirmă că au blocat intrarea unui număr semnificativ de migranţi.

Conform cifrelor oferite presei de către poliţia locală, în primele şapte luni ale anului autorităţile au reţinut 7484 de refugiaţi şi migranţi, dintre care 3554 în Evros.

Guvernul conservator grec își propune un plan ambițios: angajarea a 250 de gărzi de frontieră şi modernizarea sistemelor de supraveghere din zonă.

Foto: pixabay