La granița dintre Italia și Elveția a fost construită o cabană numită refugiu. Din cauza schimbărilor climatice, două treimi din cabană se află acum în Elveţia.
Granița naturală dintre Italia și Elveția se topește și schimbă frontierele. Ghețarul Theodule este ”vinovatul”
Refugiul Guide del Cervino se află la altitudinea de 3.480 de metri, pe gheţarul din munţii Alpi, unde se află frontiera dintre Italia şi Elveţia. Acesta s-a deplasat din cauza schimbărilor climatice, încălzirea accelerată a planetei, şi două treimi din cabană se află acum în Elveţia.
Granița dintre Italia și Elveția a luat-o la vale, prin topirea ghețarului din mulții Alpi și a modificat frontierele. Cabana, care a fost înscrisă pe harta Italiei, acum se află în Elveția.
Pe gheţarii din Alpi, frontiera italo-elveţiană s-a format linia de delimitare a apelor, a căror scurgere spre nord marchează teritoriul elveţian, iar cea spre sud, Italia. Acea linie a fost, ulterior, modificată de topirea gheţarului Theodule, care, pierzând aproape un sfert din masa lui între 1973 şi 2010, a lăsat loc stâncilor, forţându-i pe cei doi vecini să îşi redeseneze frontiera pe o distanţă de câteva zeci de metri.
Locația cabanei este strategică și a atras, din acest motiv, numeroase dispute, contradictorii, între cele două țări.
Poziţia strategică a cabanei a stârnit controverse: ea se află la joncţiunea Zermatt-Cervinia, una dintre cele mai mari staţiuni de schi din lume, aflată în centrul unui proiect faraonic de modernizare.
„Am împărţit-o jumătate-jumătate”, a declarat pentru AFP, directorul departamentului pentru controlul frontierei naţionale elveţiene, Alain Wicht, care a participat la negocierile în cadrul cărora fiecare parte a făcut concesii cu scopul de a găsi „o soluţie pentru ca ambele tabere să simtă că dacă nu au câştigat, măcar nu au pierdut”.
Alai Wicht a mai spus că deşi astfel de ajustări sunt frecvente, ele se rezolvă în general comparând măsurătorile realizate de echipe trimise de ambele ţări, fără o intervenţie politică.
”Trebuie să ştiţi că de cele mai multe ori este vorba despre terenuri cu valoare mică. Însă acesta este singurul loc în care, dintr-o dată, am descoperit că se afla o cabană”, oferind astfel „valoare economică” terenului care reprezenta, până mai ieri, obiectul disputei.
Mai mult ca sigur, natura a rezolvat toate problemele. Ea singură delimitează și schimbă granițe, astfel încât nimeni nu se poate supăra pe ea.
Foto: ziarulromanesc.at