Economic

Gradul de îndatorare al României. Florin Cîțu: Este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană

Gradul de îndatorare al României. Florin Cîțu: Este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană

Gradul de îndatorare al României este sub 50%, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, afirmă premierul Florin Cîţu. Şeful executivivului s-a aflat ieri la Bacău, unde a precizat că ţara noastră se împrumută la o rată a dobânzii mai mică decât creşterea economică şi o face doar pentru investiţii.

Florin Cîţu: În primul rând, gradul de îndatorare al României este sub 50%, în acest moment, este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană și, chiar dacă ajunge la 50%, tot rămâne printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Gradul de îndatorare a crescut pentru toate țările din lume anul trecut, când au crescut deficitele.

Împrumuturile pe care le face România astăzi merg pentru a acoperi un deficit bugetar, deficit bugetar care și în trecut, pe vremea PSD-ului, se acoperea tot din împrumuturi, dar cu o diferență acum: ne împrumutăm mai ieftin. Şi mai este o diferență, împrumutăm doar pentru investiții.

Anul acesta este primul an în care România se împrumută doar pentru investiții. Mai mult, ne împrumutăm la o rată de dobândă mai mică decât creșterea economică, ceea ce înseamnă că putem să plătim datoriile acestea și, mai mult, ne-am împrumutat săptămâna trecută la dobândă negativă.

Asta înseamnă că dăm mai puțini bani înapoi decât am împrumutat, ceea ce înseamnă că aceşti investitori au încredere în România, au încredere în acest guvern şi au încredere în programul de guvernare.

Alocațiile pentru copii și pensiile vor crește la începutul anului viitor, însă procentul de majorare a acestora nu a fost încă stabilit – anunță premierul Florin Cîțu. El a afirmat tot ieri, la Botoșani, că își dorește ca majorările de alocații și de pensii să aibă loc la începutul fiecărui an, în funcție de creșterile economice și de inflația pe care România le înregistrează, transmite RRA.

Florin Cîţu: Vor crește de la începutul anului 2022 și vor crește de acum încolo de la începutul anului. Preferința mea este de a avea o formulă clară și transparentă, ca în fiecare an să crească cu un anumit procent, care să țină cont de creșterea economică, să ţină cont de inflaţie şi aşa mai departe. Nu mai vreau să folosim și alocațiile și creșterea pensiilor în scop politic.