Lifestyle

Grădina de flori a Europei, locul unde toate florile sunt marcate

Grădina de flori a Europei, locul unde toate florile sunt marcate
pixabay.com

Parcul Keukenhof, cunoscut și ca Grădina Europei, este cea mai mare grădină de flori din lume, situat pe la jumatatea distanței dintre Amsterdam și Haga, în micuțul oraș Lisse din Olanda.

Acest parc este deschis în fiecare an pentru doar 2 luni/an, începând din ultima săptămână a lunii Martie și până în luna Mai.

Datorită cui a fost creat Parcul Keukenhof

Ideea creării unei astfel de grădini i-a aparținut primarului din Lisse și a prins contur în anii 1949. Lisse a colaborat cu diverși grădinari pricepuți atât din Olanda cât și din Franța, Italia, Germania și restul Europei. Scopul comun al acestora a fost să creeze o expoziție de flori în aer liber unde să fie prezentate ultimele soiuri hibride de lalele obținute în urma repetatelor încrucișări controlate.

Astfel, pe o suprafață de 32 de hectare, înfloresc milioane de lalele, florile reprezentative ale Olandei

Istoria Parcului Keukenhof

Parcul făcea parte din domeniul Castelului Teylingen în secolul XV și servea drept grădină de legume pentru Gravin Jacoba de Bavaria. Aici, ea găsea aici tot ce-i trebuia pentru bucătărie, ceea ce explică originea denumirii Keukenhof, care înseamnă „domeniul bucătăriei”.

În anul 1840, s-a amenajat un parc proiectat de arhitecții Zochter și fiul, care au mai conceput și Vondelpark din Amsterdam.

În anul 1949, proprietatea a fost transformată pentru a găzdui expozițiile cu flori de bulbi, lalelele având prioritate, potrivit Wikipedia.org

În fiecare an expoziţia se înscrie într-o anumită temă. De exemplu, în anul 2016, tema parcului Keukenhof a fost „Epoca de aur”, perioadă în care Olanda a devenit bogată graţie comerţului international.

Parcul Keukenhof este populat de 7 milioane de flori precum narcise, hortensii, zambile, orhidee delicate, azalee, flori japoneze și bineînțeles lalele.

Florile sunt plantate astfel încât să formeze un fel de panglici de-a lungul câmpiei. Toate florile din Grădina Europei sunt marcate, pentru a putea fi identificate ușor.

În afară de flori, arbori falnici și tufe frumos aranjate și viu colorate, Parcul Keukenhof găzduiește și câteva râuri amenajate turistic   (unele dintre acestea fiind chiar navigabile), poduri romantice, fântâni ornamentale și lacuri artificiale.

O altă atracție a parcului este reprezentată de moara de vânt tradițional olandeză.

De asemenea, statui și ghivece ornamentale se regăsesc pe toată întinderea Parcului Keukenhof.

Parcul Keukenhof, înconjurat de uriaşe câmpuri cu flori care aparţin fermierilor din împrejurimi, este unic și celebru în toate colțurile lumii. În timp, acesta s-a transformat în cea mai populară destinație de vacanță din Olanda, fiind declarată cea mai mare grădină de flori din lume.

Pornind de la simbolul moştenit din acele vremuri, şi tot în oraşul olandez Lisse a fost deschis şi Muzeul Zwarte Tulip („Laleaua Neagră”), citează descopera.ro

Semnificația numelui Keukenhof

Potrivit holland.com, numele Keukenhof a fost de fapt derivat din Keukenduin (tradus ca „dună de bucătărie”), o zonă de dune lângă Lisse, care producea vânat, vite, ierburi și fructe de pădure pentru gospodăria moșiei. Astăzi, desigur, numele Keukenhof este mai strâns legat de Grădinile Keukenhof, grădinile spectaculoase de lalele care se deschid în fiecare primăvară.