Actual

Google Lab demarează un proiect inovator în Universitatea Politehnica! A venit și un reprezentant al Parlamentului

Google Lab UPB Sursă foto Grayling

Universitatea Politehnica din București își propune să creeze parteneriate cu cât mai multe companii, cu scopul de a le oferi studenților săi mai multe experiențe profesionale și oportunități de angajare. Proiectul Google Lab, organizat de marea companie de tech Google în colaborare cu UPB, își propune să creeze profesioniști în domeniile UI/UX (user interface/user experience), programare, dar și comunicare cu clientul.

Silvia Carasel, angajată Google și unul dintre moderatorii conferinței care a avut loc în această dimineață, în Facultatea de Automatică și Calculatoare a Politehnicii, și-a descris experiența de masterat din cadrul Politehnicii. Ea a relatat faptul că, deși inițial a fost intimidată de formarea tehnică riguroasă a colegilor, ea le-a venit în ajutor din multe puncte de vedere, în special prezentările în public.

Cultura organizațională a Google oferă un loc de cinste abilităților de comunicare, deoarece ele garantează buna transmitere a cunoștințelor de specialitate pe care le deține informaticianul.

Google Lab, un pas important către digitalizarea administrației?

Carmen Ciulacu, invitat de onoare al conferinței Google Lab, din partea Școlii Informale de IT, și-a arătat interesul față de transmiterea cunoștințelor digitale către funcționarii publici. Fondatoarea Școlii Informale de IT, precum și a Digital Stack, i-a adresat deputatului George Tuță o întrebare referitoare la stagii de învățare pentru persoanele din domeniul administrației publice.

În prezent, funcționarii au fost mai degrabă refractari față de avansul tehnologic, însă Google Lab și atelierele sale de învățare informală își propun să schimbe acest lucru. Deși în cadrul Universității Politehnica, îndeosebi printre studenți, este firesc să se găsească cel mai mare interes față de inițiativele lor, o extindere către persoane din alte domenii nu este exclusă niciodată. Ba chiar Atelierele Google vizează oameni din toate ariile de pregătire – este nevoie doar de cunoștințe tehnice minime pentru a învăța cum se realizează pagini Embedded și IoT.

Impactul Google Lab asupra pieței muncii

Mai mult, atelierele Google Digital au avut până acum peste 500.000 de absolvenți. Dintre aceștia, 4.500 sunt studenți, dintre care 1.600 sunt înscriși la Universitatea Politehnica din București. Deși numărul de ingineri în devenire din cadrul UPB este unul impresionant, remarcăm că majoritatea covârșitoare provine din alte arii de expertiză. Așadar, nu este niciodată timpul pierdut pentru a căpăta noi competențe de factură digitală. Mai mult, George Tuță și-a exprimat încrederea că în timp, funcționarii publici vor căpăta nu numai bune aptitudini digitale, ci și șansa la o conversie profesională. Deputatul este de părere că o alfabetizare digitală alungă îngrijorarea pe care mulți angajați de peste 45 de ani o au, aceea că nu își vor mai găsi alte locuri de muncă.

În prezent, sediul Google din București este cel mai mare din Europa, Orientul Mijlociu și continentul african – regiunea EMEA, după cum a remarcat decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații, prof. dr. ing. Mihnea Udrea, care și-a exprimat încrederea față de noua colaborare cu Google.