Vă e poftă de niște gogoși care să se topească în gură? Încercați o rețetă veche, pe care o făceau și bunicile în copilărie: gogoșile mănăstirești. Sunt atât de bune că nu vă veți mai sătura.
Mod de preparare
Pentru a pregăti fantasticele gogoși mănăstirești, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg făină, 1 cub de drojdie, un praf de sare, 150 ml ulei sau margarină (sau unt, dacă nu le vreți de post), 250 ml apă minerală, 250 g zahăr, ulei pentru prăjit, zahăr pudră pentru decor.
Amestecați zahărul cu apa minerală, apoi dizolvați drojdia într-o jumătate de cană cu apă călduță.
Puneți puțină sare în făină
Cerneți bine făina într-un bol și fiți atenți să nu aibă impurități și puneți în ea puțină sare. Drojdia, alături de apă minerală și zahăr se adaugă peste făină. Amestecați foarte bine până se transformă într-o pastă mai groasă.
Adăugați și uleiul călduț sau untul topit, în cazul în care nu faceți gogoșile de post și frământați în continuare. În cazul în care mai aveți nevoie, puteți să mai puneți făină. La final, lăsați aluatul să dospească până va crește. Când constatați că aluatul se dublează în volum, atunci e gata de întins.
La final se pudrează cu zahăr
Întindeți aluatul folosind un sucitor din lemn și tăiați apoi aluatul folosind un pahar. După ce terminați tot, puneți la prăjit. Forma gogoșilor se poate face după preferințe, folosind diverse forme de prăjituri.
E important ca gogoșile mănăstirești să fie puse la prăjit în ulei cât mai încins, pus într-un vas cât mai adânc. Gogoșile se vor lăsa la prăjit până când se vor ridica la suprafață. E bine să le întoarceți și pe partea cealaltă pentru a fi siguri că nu sunt crude în interior.
Scoateți gogoșile din vasul în care le-ați prăjit, apoi puneți pe niște prosoape de hârtie. În acest fel uleiul în exces urmează să fie absorbit. Lăsați gogoșile să se răcească puțin, apoi pudrați cu zahăr și veți avea ce mai minunat desert.
Sursă foto: realitatea