Gogonele murate pentru iarnă. Rețetă plină de savoare folosită de bucătari renumiți
Dacă ți s-a umplut gura cu apă nu mai sta, mergi la piață și cumpără 5 kg gogonele,1 kg ardei gras sau kapia, 1 țelina mare cu rădăcină și frunze, 1 legătura hrean, mărar uscat, 1 căpățâna usturoi, 500 g morcov, 2 buc sfecla roșie, 1-2 ardei iuți.
Mod de preparare:
„Se pun in borcan gogonele spălate și curătate de codite, verificate sa fie tari.
În borcan se pun gogonelele verzi, iar deasupra cele pârguite. Acestea se murează primele, sunt dulci-acrișoare, o nebunie!!
Printre gogonele se așează felii de țelina radăcină, tija de țelina verde, ardei kapia, morcovi, usturoi zdrobit, este mai gustos. Imi place sa decorez borcanele cu muraturi – vedeti mai multe retete aici. Am aratat cum fac bradutii si floricelele din morcov si telina la reteta de Gogosari umpluti cu struguri si conopida la oțet.
Gogonele murate pentru iarnă. Rețetă plină de savoare folosită de bucătari renumiți
Am așezat si braduții si floricelele, se vad frumos, da? Se pun șuvițe de hrean, ardei iute rupt in 2 (opțional), sfecla rosie felii, iar deasupra se așează crenguțele de mărar uscat si de vișin. Eu n-am avut visin si nici hrean acum. Le vom manca rapid.
Se face separat saramura. Se pune apa in borcan, apoi se scurge într-o oala. Se vede acum cat lichid intra.
Se masoara apa si pentru fiecare l de apa se adaugă cate 1 lingura de sare (30 g).
Atenție! – Folositi sare neiodată pentru muraturi!
Daca puneți murăturile in butoi sau bidon mai mare, puteți pune apa cu o cana sau găleata gradata si vedeți câta apa intra.
La final, puneți sarea direct in ultima cana cu apa si o topiti atat cat se poate. Se va topi sarea la vânturat (pritocit), iar murăturile se vor săra atât cât trebuie, făra probleme,” notează pofta-buna.ro.