Despre girafe se știe că sunt cele mai înalte mamifere dintre toate speciile de animale și trăiesc în savanele din Africa. Iar, numele girafei provine din arabă și înseamnă “cea mai înaltă dintre toate”.
De asemenea, gâtul unei girafe adulte are peste doi metri lungime. Iar, pentru a pompa sânge atât de sus, girafa are nevoie de o inimă foarte mare. Mai exact, de patruzeci de ori mai mare decât a unui om.
Ce se întâmplă dacă o girafă se apleacă
În mod normal, atât de mult sânge ar coborî în cap, încât ar exploda, dar cel mai înalt animal din lume a învățat să sfideze gravitația. Adică, girafa folosește mușchi și valve speciale pentru a regla fluxul de sânge în jurul corpului său: atunci când își ridică capul, arterele cu pereți întăriți din regiunile inferioare se strâng, astfel încât sângele să nu se acumuleze acolo, ci să circule spre cap, iar când se apleacă, mușchii gâtului său se contractă pentru a opri sângele să curgă spre creier.
Dar care este legătura dintre girafe și astronauți
Din cauza înălțimii incredibile a girafei, distanța de la picioarele până la inima acesteia este de două ori mai mare decât cea a oamenilor, ridicând tensiunea arterială și punând un stres mare asupra venelor. Și cu toate acestea, girafele nu suferă niciodată de umflături sau ulcere la nivelul picioarelor inferioare. Cercetătorii au studiat acest lucru și au stabilit că pielea dură și neelastică a girafei funcționează precum costumele antigravitaționale purtate de astronauți, prevenind stagnarea sângelui în extremitățile lor inferioare.
De asemenea, concluzia la care s-a ajuns i-a inspirat pe oamenii de știință de la 3M (o companie de cercetare) să creeze un sistem de compresie care să ajute la tratarea unei afecțiuni dureroase umane numite ulcere venoase ale picioarelor, care sunt cauzate de presiunea ridicată necontrolată în venele piciorului inferior. Ulcerele venoase ale picioarelor sunt extrem de frecvente în Statele Unite și afectează între 500.000 și două milioane de oameni anual.
Pielea groasă și strânsă a girafei funcționează ca cel mai bun bandaj compresiv din natură
Cercetătorii și-au dat seama că pielea groasă și strânsă a girafei funcționează ca cel mai bun bandaj compresiv din natură și au creat un material care reproduce proprietățile acestei pielii pentru a ajuta oamenii. Au luat împachetările elastice pe care le folosim atunci când ne înfășurăm gleznele sau încheieturile și au modificat materialul pentru a crea un sistem de comprimare cu două straturi care imită pielea unei girafe, scrie 3m.com.
Prin urmare, și îmbrăcămintea gândită de oamenii de știință va imita modul în care funcționează corpul unei girafe, prin creșterea presiunii în anumite părți ale corpului uman la momentul potrivit și, în proporția potrivită, pentru a preveni tulburarea fluxului sanguin și pentru a asigura o continuă alimentare cu sânge a creierului – chiar și la presiuni de 9-11G.
Iar, acest lucru ar putea schimba în mod fundamental călătoriile în spațiu, scrie stiintasitehnica.com.