Președintele american Joe Biden se întâlnește astăzi, 27 iulie cu premierul italian Giorgia Meloni. Administrația americană a lăudat-o pentru sprijinul ferm acordat efortului SUA de a ajuta Ucraina împotriva Rusiei.
Vizita ei are loc în contextul în care Italia se pregătește să preia anul viitor președinția Grupului celor șapte națiuni industrializate.
Joe Biden și Giorgiana Meloni vor aborda și subiectul migrației
Oficialii Casei Albe au declarat că, pe lângă discuțiile despre Ucraina, cei doi lideri ar urma să abordeze și subiectul migrației din Africa de Nord către țărmurile sudice ale Europei.
Peste 1.900 de migranți au murit sau au dispărut în Mediterana până în prezent în acest an, ceea ce ridică numărul total de morți și dispăruți din 2014 până în prezent la 27.675, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație.
„În ceea ce privește chestiunile de politică externă, au existat o mulțime de abordări care se suprapun și se consolidează reciproc pe care ni le asumăm împreună cu Italia. Este un aliat NATO foarte competent și a fost un susținător extraordinar al Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.
Administrația Biden l-a considerat pe predecesorul lui Meloni, economistul și fostul șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, drept o forță intelectuală și unul dintre cei mai puternici aliați ai săi în Europa. La scurt timp după victoria lui Meloni, în septembrie anul trecut, Biden a avertizat cu privire la ascensiunea populismului de dreapta dură în Europa și în Statele Unite.
„Tocmai ați văzut ce s-a întâmplat în Italia în aceste alegeri. Vedeți ce se întâmplă în întreaga lume. Și motivul pentru care mă deranjez să spun asta este că nu putem fi încrezători în ceea ce se întâmplă nici aici”, a declarat Biden într-un discurs adresat Asociației guvernatorilor democrați după victoria lui Meloni în septembrie anul trecut.
Giorgia Meloni a fost unul dintre cei mai vocali lideri care au susținut suveranitatea Ucrainei
În ajunul vizitei lui Meloni, Casa Albă a încercat să sublinieze cooperarea strânsă dintre SUA și Italia în ceea ce privește Ucraina. Kirby a menționat că Meloni a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Uniunii Europene pentru suveranitatea Ucrainei, iar Italia a găzduit aproximativ 170.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului. Meloni a pledat pentru un NATO mai puternic și consideră alianța transatlantică drept pivotul relațiilor tradițional puternice dintre SUA și Italia.
„Din punctul de vedere al politicii externe, administrația Biden consideră că acest lucru este mai bun decât s-ar fi putut aștepta sau spera”, a declarat Max Bergmann, director al Programului Europa, Rusia și Eurasia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
De asemenea, premierul italian și-a exprimat scepticismul cu privire la legăturile Italiei cu Beijing prin intermediul Inițiativei Belt and Road. În 2019, Italia a devenit prima și singura națiune din G7 care s-a alăturat efortului ambițios al Chinei de construire a infrastructurii, în ciuda obiecțiilor Statelor Unite.
Premierul italian se va întâni și cu președintele Camerei Reprezentanților
Proiectul a fost lansat de Beijing în 2013 de către președintele Xi Jinping pentru a lega Asia de Est și Europa prin intermediul infrastructurii fizice. Ambiția proiectului s-a extins la Africa, Oceania și America Latină, extinzând semnificativ influența economică și politică a Chinei. Italia trebuie fie să reînnoiască acordul, fie să renunțe la el până la începutul anului viitor.
Kirby a calificat decizia Italiei de a rămâne sau nu în Belt and Road drept o „decizie suverană”, dar a adăugat că „devine din ce în ce mai evident că tot mai multe țări din întreaga lume văd riscurile și, sincer, lipsa de recompensă a parteneriatelor economice cu China”.
De asemenea, Meloni urmează să se întâlnească joi cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, la Capitoliul SUA, potrivit apnews.com.