Visul frumos al oligarhilor ruși s-a transformat în coșmar. Casele și iahturile le-au fost confiscate și mai rău de cât atât, alți oameni pot trăi și se bucura de munca pe care au agonisit-o o viață, dincolo de patria mamă, Rusia.
Ghinionul unui oligarh rus. A rămas fără vila din Olanda după ce ocupanții ilegali ai casei lui au demonstrat ce ticăloșie pusese la cale
Ocupanții ilegali ai conacului din Olanda al unui cunoscut oligarh rus au intrat în legalitate prin decizia instanței olandeze.
Potrivit unui reportaj difuzat sâmbătă, 25 noiembrie 2022, de France 24, tribunalul i-a autorizat pe ocupanții ilegali să rămână în imobil după ce aceștia au reușit să argumenteze că proprietarul nu locuia acolo și că intenționa să îl vândă, încălcând astfel sancțiunile Uniunii Europene (UE).
Heleen over de Linden, un purtător de cuvânt al firmei de avocatură care i-a asistat pe ocupanții ilegali, a declarat:
„Fără sancțiuni, ocupanții ilegali ar fi pierdut cu siguranță. Deci, acesta este un caz foarte special, da”.
Clădirea luxoasă de cinci etaje care este ocupată de ocupanții ilegali aparține lui Arkady Volozh, în vârstă de 58 de ani, cofondatorul sancționat al gigantului motor de căutare rusesc Yandex.
În urma victoriei lor, ocupanții ilegali au trimis un mesaj foarte clar tuturor, desfășurând trei bannere pe clădire pentru a atrage atenția asupra legăturilor lui Volozh cu serviciul secret rus FSB.
Într-o declarație publicată de grupul care se opune capitalismului pe site-ul „Federația Anarhistă”, oameni au scris cu litere uriașe: „AM CÂȘTIGAT”.
Aceștia au adăugat că este o victorie „pentru întreaga mișcare a ocupanților ilegali și pentru toți cei cărora le place să privească cum miliardarilor (ruși) li se confiscă proprietățile”.
Grupul care ocupă clădirea a lăsat mesaje în care au spus că au fost afectați de lipsa de locuințe din Olanda și că doresc să trăiască în pace alături de vecinii lor, despre care au spus că sunt mai mult decât bineveniți să vină la o băutură.
Volozh a fost sancționat de UE pentru „susținerea materială sau financiară” a guvernului rus și a „operațiunii sale speciale” din Ucraina.
Pe de altă parte, avocații care îl reprezintă pe proprietar au declarat: „Ocazional, ei vor sta acolo pentru a se bucura de frumosul oraș Amsterdam”, ceea ce este legal în cadrul sancțiunilor UE, deoarece ”proprietarii au dreptul de a-și folosi proprietățile, în scopuri personale, chiar dacă fac obiectul unei înghețări a activelor și al unei interdicții de călătorie”.