Ghid MAI pentru zonele carantinate. Există o serie de reguli care trebuie respectate! Aproape două mii de studenți voluntari sunt alături de cadrele sanitare din prima linie.
Ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență din 18 noiembrie, privind unele măsuri în domeniul asistenței medicale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, astăzi au fost semnate primele ordine de repartizare a studenților voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuare de îngrijirile medicale care se impun pacienților infectați cu noul coronavirus.
Cu sprijinul Consiliului Național al Rectorilor și al conducerii universităților și facultăților de medicină, în ultimele șase zile de la aprobarea noii ordonanțe s-au înscris în mod voluntar 1992 de studenți, din care 720 au fost repartizați deja în prima etapă în 25 de județe. În perioada următoare vor fi semnate altă ordine de repartizare a studenților voluntari în mai multe unități sanitare din țară.
15 județe au incidența cumulată în ultimele 14 zile sub 3 la suta de mii de locuitori, iar 7 județe au incidența peste 6. Deşi numărul de cazuri noi nu a mai ajuns la zece mii numărul de decese a crescut la aproape 200 și numărul pacienților din secțiile de anestezie și terapie intensivă a trecut peste 1.200.
Ghid MAI pentru zonele carantinate. Există o serie de reguli care trebuie respectate!
Totodată, numărul mare de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 a dus la decizia de carantinare a localităților care au incidența peste 6. Astfel, Ministerul de Interne prezintă un ghid cu regulile care trebuie respectate în zonele carantinate, informează Rador.
Este strict interzisă intrarea sau ieșirea din zonele carantinate prin alte zone și căi de acces în afara celor deschise circulației publice pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.
Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, a legitimaţiei de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.
În interiorul zonelor carantinate se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în intervale orare stabilite de autorități: 6:00 – 22:00 , 5:00 – 23:00 sau alte intervale.
Sunt și excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință sau gospodărie și locul sau locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță; deplasările scurte în apropierea locuinței sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, cu excluderea oricăror activități sportive de echipă, cât și pentru nevoile animalelor de companie; deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare; îngrijirea sau administrarea unei proprietăți, eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi.
Există și reguli suplimentare pentru zonele carantinate
Totodată, există și reguli suplimentare pentru zonele carantinate. Intervalul orar 10:00 – 14:00 este destinat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale acestora și a animalelor de companie, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.
Se permite oficierea slujbelor de înmormântare cu participarea a maximum 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a maxim 20 de persoane; se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența în maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a cel mult 20 de persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.