Lifestyle

Gheorghe Mencinicopschi avertizează. „Se falsifică alimentele!”

Gheorghe Mencinicopschi avertizează. „Se falsifică alimentele!”

Gheorghe Mencinicopschi avertizează. „Se falsifică alimentele!” Chiar și cele mai bune intenții ale tale de a amânca sănătos, pot fi zădărnicite de unii producători.

Unii producatori de alimente doar schimbă rețeta originala. Ei folosesc tot felul de tertipuri, pe care cei mai mulți dintre noi nici nu ni le-am putea imagina. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi explică explică  în cartea sa, „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?”, cum se pot „falsifica” diverse alimente.

– Laptele se „falsifica” prin adaugarea de apa, prin extragerea grasimilor si prin amestecul diferitelor tipuri de lapte. De asemenea, unii producatori obisnuiesc sa mascheze defectele sau sa previna alterarea cu ajutorul conservantilor sau al substantelor de neutralizare.

–  In smantana se adauga, uneori, faina, gelatina, lapte batut, albus de ou si chiar creta sau gips.

– Nici untul nu este intotdeauna „curat”.

„Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sanatate, obtinute din uleiuri vegetale sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vita”, a explicat Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Mierea se poate îngroșa cu clei de oase”

– Branzeturile sunt modificate prin inlocuirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animala, adica praf din albus de ou, plasma sanguina, proteine vegetale din mazare, cereale sau soia.

– In miere poti gasi indulcitori, fie naturali, fie artificiali. De asemenea, mierea se ingroasa cu amidon, gelatina sau chiar cu clei de oase.

– Și carnea poate fi modificată. Cand pregatesti o friptura la cuptor este posibil sa tii in mana carne dezosata mecanic. Producatorii nu vor sa piarda nimic, asa ca ceea ce ramane pe oase dupa dezosarea manuala este recuperat prin procedee mecanice. Numai ca aceasta carne are o valoare biologica si microbiologica scazuta. Mai mult, carnea provenita de la un animal este adesea amestecata cu cea de la alt animal.

– Cand cumperi carne de porc, gandeste-te ca s-ar putea sa aiba in ea si bucati provenind de la cal sau magar. Carnea tocata, dar si carnatii, salamul, mezelurile, sunt falsificate prin adaugarea de componente inferioare (sorici, tendoane, aditivi, soia, etc.).

– Un alt tertip al producatorilor este acela de a refolosi carnea alterata dupa ce se mascheaza defectele cu ajutorul condimentelor si aditivilor. Pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor din carne, se folosesc si radiatiile ionizante, acelea de care ne ferim cu totii.