Gheorghe Mencinicopschi (n. 1 mai 1949, comuna Domnești, județul Argeș), biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România. Și-a dedicat întreaga viață științei și tot ce a realizat cercetătorul român a fost cu pasiune. Vorbim la trecut deoarece din păcate, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi a plecat dintre noi.
Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi a murit. Boala lui gravă nu a putut fi stopată, mai ales după perioada de detenție
Medicul Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, se arată într-un anunț publicat de Electrecord pe pagina personală de Facebook.
„Drum lin, Gheorghe Mencinicopschi! Cercetatorul stiintific care a vegheat 42 ani la sănatatea alimentară a poporului romîn, a trecut prin momente de cumpană, după ce sănatatea i-a fost grav afectată în Penitenciarul Rahova. Condamnat politic in dosarul “Telepatia””, se arată în anunțul Electrecord.
Cunoscutul medic și om de știință suferea de o boală gravă la plămâni. După cum au povestit cei apropiați, se pare că detenția l-a afectat grav din punct de vedere medical.
A absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie-Biochimie, ca șef de promoție. A urmat cursuri postuniversitare:
- Institutul Politehnic București, Facultatea de Automatica-Robotica Biotehnologie;
- Institutul de Inginerie Genetică și Biotehnologie Trieste, Italia;
- Leasing & Franchising American Bar Association, Managementul activitatii decercetare dezvoltare PHARE project;
- Developement, Use and Importance of Standards S.U.A. Departament of Commerce.
Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).
A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti. A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană. Doctor în biologie (1984), De-a lungul timpului, prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a obținut 23 brevete de invenții.
Ni-l amintim ca un bun și dedicat specialist care niciodată nu refuza o invitație de presă pentru a-și expune opinia profesională în anumite cazuri. Vorbea cu pasiune și despre nutriție. Jurnaliștii și apropiații îi spuneau „nea Menci”.
Gheorghe Mencinicopschi nu încuraja nici carnivorismul, nici raw-veganismul, spunând că Omul este omnivor. Dar vine o vreme în care trebuie să mâncăm mai multe legume și fructe. De asemenea, domnia sa considera dieta vegetariană ca fiind extremă și în consecință nesănătoasă.
Mencinicopschi ne spunea că nu trebuie să ne temem de pesticide: „Trebuie să continuăm să mâncăm legume și fructe, pentru că beneficiile consumului de legume și fructe, mai ales în stare proaspătă, depășesc cu mult aspectele negative ale contaminării cu pesticide.”
Suferința nu l-a ocolit
La sfârșitul anului 2008, Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), alături de Dan Voiculescu, în dosarul privatizarii Institutului de Cercetări Alimentare, în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare. Ulterior, la data de 8 august 2014, Curtea de Apel București a respins cererea formulată de DNA în apel, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor săvârșite de Mencinicopschi.
Curtea de Apel București l-a găsit vinovat pe Mencinicopschi pentru complicitate la infracțiunea de spălare de bani, cu circumstanțe agravante, pentru care l-a condamnat la opt ani de închisoare. Decizia penală pronunțată de Curtea de Apel București a fost pusă în executare în aceeași zi. A executat doi ani din pedeapsă. În urma unei decizii definitive a Tribunalului Ilfov din 25 septembrie 2016, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiționat.
În cei doi ani de detenție petrecuți la Penitenciarul Jilava, familia lui Mencinicopschi a cerut eliberarea acestuia din închisoare, pe motiv că omul drag lor și fost director al ICA, se confrunta cu probleme grave de sănătate, potrivit Agerpres. De altfel, familia lui Mencinicopschi a depus și o cerere de grațiere, respinsă însă în februarie 2015 de președintele Klaus Iohannis.
Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la închisoare pentru că, după cum au susțiut judecătorii în motivarea deciziei, el a urmărit „cu orice preț” privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.