După o perioadă de 17 zile, timp în care directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost în izolare, acesta s-a întors la muncă.
La întoarcere, însă, un gest a șocat pe toată lumea. Directorul OMS deși susese izolat din cauză că testarea a arătat că este infectat cu noul coronavirus, acu, la întoarcere acesta a refuzat o nouă testare.
Motivul pentru care directorul OMS a refuzat testarea
El a explicat gestul de refuz, prin faptul că nu a găsit necesară acestă testare
„Am fost OK, fără simptome. Este a 17-a zi şi am urmat protocoalele. Întrucât nu am simptome şi am urmat strict protocolul, nu văd necesitatea testării. Pot să vă asigur că sunt OK şi chiar foarte, foarte ocupat. Cel mai important lucru este să respecţi protocolul ”, a precizat directorul OMS la un briefing la Geneva.
În cursul zilei de vineri, Tedros Adhanom Ghebreyesus a confirmat faptul că dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 se desfășoară cu o rapiditate isterică, acesta fiind principalul instrument pentru înfânarea pandemiei de COVID-19.
„Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi un instrument esenţial pentru controlarea pandemiei şi suntem încurajaţi de rezultatele preliminare ale testelor clinice publicate în această săptămână″ de Pfizer şi BioNTech, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la închiderea Adunării anuale a OMS.
Un vaccin nu va învinge pandemia
Zeci de laboratoare din întreaga lume și-au anunțat intenția de a dexvolta un vaccine vialib anti-COVID. La numai 10 luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, laboratoarele americane Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat în urmă cu o săptămâna realizarea unui vaccin împotriva COVID-19 cu „o eficienţă de peste 90%”.
„Niciodată în istorie, munca de cercetare în domeniul vaccinurilor nu a progresat atât de rapid. Trebuie să dovedim aceeaşi grabă şi acelaşi spirit de inovaţie pentru a ne asigura că toate ţările beneficiază de această realizare ştiinţifică”, a transmis directorul OMS.
În ciuda performaneței de a descoperi acest antidot, Tedros Adhanom Ghebreyesus a dezvăluit în cursul zilei de luni că, un vaccin nu va fi sufcient de puternic în lupta cu noul coronavirus.
„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui. La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste”, a subliniat Tedros, potrivit playtech.ro