International

Germania trimite ajutoare. Apărare aeriană pentru protejarea transportului de cereale

Ucraina va continua să beneficieze de suspendarea taxelor vamale pentru încă un an, până la data de 5 iunie 2025. Decizia a fost luată de Consiliul UE. Această măsură este însoțită de implementarea unui mecanism de protecție, care implică luarea rapidă a unor măsuri de remediere în cazul în care se înregistrează perturbări semnificative pe piața UE.
sursa foto capital.ro

Germania trimite ajutoare. Țara plănuiește să furnizeze apărări aeriene suplimentare pentru Ucraina. În scopul de a ajuta la protejarea transporturilor de cereale de eventualele atacuri rusești, potrivit unor surse. Berlinul va trimite un sistem suplimentar de apărare aeriană IRIS-T.

Dar, și mai mult de o duzină de tunuri antiaeriene Gepard. Care vor oferi acoperire pentru transporturile care se îndreaptă spre România de-a lungul coastei sudice a țării, au declarat persoanele sub rezerva anonimatului. Armele ar trebui să ajungă în Ucraina până la sfârșitul acestui an. Iar alte unități IRIS-T vor urma să vină, după ce vor fi construite.

Coridoarele de navigație din Marea Neagră

Kievul a încercat să intensifice livrările prin fluviul Dunărea și pe cale terestră. Prin așa-numitele „benzi de solidaritate”. De când s-a prăbușit un acord care permitea navelor să călătorească prin porturile din Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor din Turcia. Un număr mic de nave navighează, de asemenea, prin fâșii de apă în largul coastelor României și Bulgariei.

Germania trimite ajutoare. Astfel, sfidând temerile privind atacurile rusești. Oamenii nu au dezvăluit ce rute specifice vor fi folosite pentru a acoperi apărarea sau dacă vor fi incluse și alte capacități. Rutele sunt urmate de navele care părăsesc Odesa prin coridorul ONU/Turcia și prin coridorul unilateral mai recent al Ucrainei

Germania trimite ajutoare

Parlamentarul german Marcus Faber este membru al comisiei de apărare din camera inferioară a parlamentului. Acesta a confirmat că Ucraina va primi mai multe sisteme IRIS-T și tunuri Gepard, precum și muniție.
„Ucraina va folosi aceste unități pentru a-și proteja mai bine porturile de cereale, de exemplu”, a spus el, fără a oferi detalii. Cea mai mare parte a exporturilor agricole ale Ucrainei au trecut prin rute terestre, fluviale și rutiere. De când Rusia a ieșit din inițiativa de la Marea Neagră în iulie. Exporturile de cereale ale țării s-au prăbușit cu peste 50% în septembrie.

În timp ce Kievul a creat unilateral un coridor temporar pentru navele din Marea Neagră, până în prezent acesta este mai mult simbolic. Deoarece principalele companii de transport maritim se tem să îl folosească. 12 nave au trecut prin el în ultimele săptămâni, dar acest număr este foarte mic. În comparație cu traficul prin coridorul susținut de ONU și Turcia. Iar unele nave mai mici folosesc rute mai apropiate de coastă pentru a reduce riscurile.

Infrastructura portuară

Germania trimite ajutoare. Tunurile Gepard au o rază de acțiune de 4 kilometri, în timp ce unitățile IRIS-T sunt mai puternice și mai sofisticate din punct de vedere tehnic. Acestea pot deschide un scut de protecție cu o rază de până la 40 de kilometri. Astfel, vor fi folosite pentru a proteja infrastructura portuară, încărcarea cerealelor pe nave și plecarea navelor pe mare.

Luna trecută, Marea Britanie a anunțat că oferă servicii de informații, supraveghere și recunoaștere. Pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră. În plus, țara a anunțat că avioanele RAF vor efectua zboruri deasupra zonei. Pentru a descuraja Rusia să efectueze lovituri împotriva navelor civile care transportă cereale. În urma încetării acestui acord, războiul s-a mutat de-a lungul porturilor Dunării. Rusia încearcă să blocheze căile de acces a acestor transporturi din Ucraina, conform Bloomberg .