În urma unei investigații a serviciului științific al Bundestagului, chiar dacă Germania și țările occidentale evită în mod categoric participarea la un conflict direct cu Rusia, se pare că livrarea de echipament și instruirea soldaților ucraineni ar reprezenta pretextul pentru care țările vestice ar risca să intre în război. Raportul publicat a produs o mulțime de discuții în spațiul public.
Serviciul științific al Bundestagului: „Instruirea părții în conflict, risc de participare la război”. Ce se arată în raport
Încă din data de 24 februarie, ziua în care Ucraina a fost atacată, liderii occidentali au exclus trimiterea soldaților NATO pe teritoriul ucrainean, de frica escaladării unui conflict care ar putea duce la utilizarea armelor nucleare.
Însă, în urma unei investigații a serviciului științific al Bundestagului, s-a ajuns la concluzia că pregătirea soldaților ucraineni cu armele occidentale care sunt livrate în zona de luptă ar putea constitui deja participare la război, conform dreptului internațional. Acest lucru este raportat de rețeaua editorială Germania (RND), citând raportul de douăsprezece pagini al serviciului, potrivit informațiilor ziarulromânesc.de.
Se pare că, potrivit dreptului internațional, livrările pure de arme nu trebuie considerate ca o intrare într- un război, indiferent de cantitate și armele implicate. Dreptul internațional permite în mod expres „sprijinirea unui stat atacat fără a fi nevoie să devină parte la conflict”.
Semnalul de alarmă arătat în raportul specialiștilor cu privire la o posibilă participare a Germaniei la război
Potrivit RND, raportul intitulat „Probleme juridice ale sprijinului militar acordat Ucrainei de către statele NATO între neutralitate și participare la conflict” a fost pregătit în martie, chiar înainte ca guvernul federal să fi decis să livreze tancuri Ghepard Ucrainei:
„Pe lângă livrarea de arme, instruirea părții în conflict sau instruirea în astfel de arme ar fi o problemă, s-ar părăsi zona sigură a non-războiului”, continuă RND citând din raport.
Aceasta înseamnă că dacă Bundeswehr, așa cum a anunțat, ar trebui să antreneze soldați ucraineni pe tancurile antiaeriene Ghepard pe care Germania dorește să le livreze Ucrainei, rolul așa-numitului „non-război” ar putea fi deja abandonat, și abordarea Germaniei ar putea, eventual să fie perceput de Kremlin ca fiind de război.
„Trebuie să facem tot ce putem pentru a evita o confruntare militară directă”, a declarat cancelarul Olaf Scholz.
Cu puțin peste o săptămână în urmă, Scholz a spus într-un interviu „Spiegel”:
„Am spus foarte devreme că trebuie să facem tot ce putem pentru a evita o confruntare militară directă între NATO și o superputere foarte înarmată precum Rusia, o putere nucleară”.
Indiferent de riscuri, Occidentul continuă să furnizeze arme și pregătire militară soldaților ucraineni
Departamentul american al Apărării a declarat vineri că soldații ucraineni se antrenează deja pe sistemele de arme occidentale. Antrenamentul are loc la bazele militare americane din Germania, în consultare cu guvernul federal, se arată în comunicat.
Ministrul federal al apărării Christine Lamprecht ( SPD ) a promis deja sprijin suplimentar pentru pregătirea trupelor ucrainene pe pământul german.
„Suntem convinși că pregătirea soldaților ucraineni în Germania pe sisteme de arme nu înseamnă încă intrarea directă în război”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit.