Germania și Danemarca intenționează să investească 9 miliarde de dolari într-o insulă de parcuri eoliene pentru a înlocui gazul rusesc.
Germania și Danemarca au ajuns la un acord în valoare de 9 miliarde de dolari pentru construirea unui proiect eolian în Marea Baltică, despre care autoritățile au declarat că ar putea furniza suficientă energie pentru 4,5 milioane de gospodării până în 2030.
Anunțat luni, acordul presupune ca Danemarca să își mărească capacitatea de energie eoliană planificată pe Insula energetică Bornholm de la 2 la 3 gigawați, potrivit State of Green, un organism pentru energie și climă al guvernului danez.
Acordul include, de asemenea, un cablu submarin de 292 de mile care leagă parcurile eoliene din Bornholm de rețeaua germană, în încercarea de a reduce dependența regiunii de gazele și petrolul rusesc.
Eolienele și-au dovedit eficiența
În prezent, Danemarca și Germania au capacități eoliene off-shore de 1,5 gigawați, respectiv 1 gigawatt în Marea Baltică, reprezentând peste 90% din energia eoliană din regiune, a scris State of Green în declarația sa.
Infrastructura de conectare a parcurilor eoliene va costa 3 miliarde de dolari, în timp ce 6 miliarde de dolari ar fi necesare pentru a consolida parcurile eoliene, a relatat Bloomberg, citând guvernul danez.
În declarația de luni a State of Green, Dan Jørgensen, ministrul danez pentru climă, energie și utilități, a numit proiectul un „punct de referință în istoria energiei” într-un moment în care „cooperarea internațională este mai importantă ca niciodată”.
Robert Habeck, ministrul german pentru afaceri economice și acțiune climatică, a declarat că „proiectul emblematic” va ajuta Europa să atingă „securitatea energetică și neutralitatea climatică”.
Vineri, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a subliniat dorința națiunii sale de a urmări potențialul „enorm” al energiei eoliene offshore din Marea Baltică, despre care a spus că ar putea genera până la 90 de gigawați de energie.
„Energia eoliană din Marea Baltică ne va ajuta să luptăm împotriva crizei climatice. Și este o investiție în securitatea noastră: ne va ajuta să fim mai puțin dependenți de gazul din Rusia”, a declarat ea.
Capacitatea totală de energie eoliană la nivel mondial – atât pe uscat, cât și în largul mării – a ajuns în prezent la aproximativ 837 de gigawați, potrivit Consiliului Global al Energiei Eoliene. China deține cea mai mare cotă pe piața mondială a energiei eoliene offshore, după ce și-a ridicat capacitatea eoliană offshore la 27,7 gigawați în 2021, conform GWEC.
Comisia Europeană a stabilit un obiectiv de creștere a capacității totale de energie eoliană a națiunilor sale la 300 de gigawați până în 2050, față de cei 16 gigawați instalați până în luna mai.