Germania este încrezătoare că va avea cea mai bine echipată divizie de armată dintre aliații europeni din NATO în 2025, a declarat șeful armatei Alfons Mais pentru Reuters, în timp ce țările se străduiesc să-și pregătească trupele în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
În prezent, Berlinul nu are nicio divizie pregătită de luptă, o unitate militară care cuprinde peste 20.000 de soldați. Obiectivul său este ca prima dintre cele trei divizii să fie operațională până în 2025, urmând ca a doua să fie operațională în 2027. „Sunt foarte optimist că o vom realiza (divizia pentru 2025)”, a declarat Mais pentru Reuters într-un interviu publicat luni, adăugând că divizia va avea inițial 80%-90% din personalul necesar și că planurile au fost convenite cu NATO, scrie Reuters.
Generalul-locotenent a spus că Germania va furniza mai întâi două brigăzi mecanizate, o brigadă medie – mai puțin înarmată – mai târziu, și va fi întărită de o brigadă olandeză. O brigadă are aproximativ 5.000 de soldați. „Acest lucru va fi suficient de bun”, a spus generalul-locotenent. „Va fi suficient, în orice caz, pentru a contribui cu cea mai bine echipată divizie dintre toți partenerii europeni din NATO în 2025. Cel puțin, acesta este obiectivul nostru comun cu partenerii noștri olandezi”.
Reechipare de nevoie
Diviziile sunt principalele elemente organizatorice ale forțelor terestre care ar fi necesare pentru a gestiona un conflict cu un adversar de același nivel.
Națiunile occidentale se străduiesc să-și reconstruiască și să-și reechipare diviziile după ce, în deceniile petrecute în războaie mai mici din Irak sau Afganistan, acestea au fost neglijate, dezmembrate și golite de arme și muniții.
Mais a recunoscut că va fi ambițios să aprovizioneze divizia cu suficientă muniție până în 2025, într-o perioadă în care țările occidentale furnizează cantități uriașe de obuze Kievului, ceea ce diminuează și mai mult stocurile grav epuizate de la sfârșitul Războiului Rece.
„Dacă ne grăbim să trimitem muniție în Ucraina, nu o vom mai avea noi înșine la dispoziție până când vor veni noile comenzi”, a spus el. „Nu poți cumpăra muniție de la magazinul de bricolaj, capacitățile de producție s-au redus în ultimii 30 de ani.”
Șeful armatei a declarat că aceasta este o problemă cu care se confruntă toți partenerii NATO. „Dar sprijinirea Ucrainei este mai importantă în acest moment decât stabilirea unei divizii, așa cum a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg”, a subliniat el.
În ceea ce privește cea de-a doua divizie germană, care ar trebui să fie gata de luptă în 2027, Mais a declarat că echiparea completă a acesteia depinde masiv de sosirea achizițiilor din fondul special de 100 de miliarde de euro care se materializează la nivelul trupelor.
Într-o schimbare majoră de politică, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat o „Zeitenwende” (cotitură istorică) după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, și crearea fondului special pentru a moderniza o armată germană care suferă de decenii de neglijență financiară.