Tinerii germani se vor alătura celorlalți europeni și vor primi un voucher pe care îl vor cheltui pentru a alege o ofertă culturală, în cadrul unui program lansat de guvern, potrivit The Guardian. Kulturpass-ul de 200 de euro, care va fi pus la dispoziția tuturor tinerilor în vârstă de 18 ani, are un dublu scop: să încurajeze tinerii adulți să experimenteze cultura live și să renunțe la obiceiurile pandemice de a sta acasă și să dea un impuls financiar scenei artistice, care încă nu și-a revenit în urma închiderilor repetate.
Germania se alătură ţărilor europene care oferă voucherul cultural tinerilor care împlinesc 18 ani
Ministrul german al Culturii, Claudia Roth, a descris pașaportul cultural ca fiind “echivalentul unui cadou de ziua de naștere” pentru cele 750.000 de persoane care vor împlini 18 ani în 2023. Astfel, cea mai populată țară din UE se va alinia la Franța, Italia și Spania, care au introdus sisteme similare.
Ministrul de finanțe, Christian Lindner, a descris pașaportul ca fiind un “capital cultural de pornire” pe care beneficiarii săi îl pot folosi într-o perioadă de doi ani pentru orice, de la bilete la teatru și concerte la cărți sau muzică. Acesta va fi gestionat prin intermediul unei aplicații și al unui site care oferă o conexiune directă la o piață virtuală de la librării la teatre.
Costul estimat pentru statul german este de aproximativ 100 de milioane de euro, în plus față de bugetul anual de 2,3 miliarde de euro alocat culturii țării.
Se pune un accent deosebit pe cultura live, teatrele și sălile de concerte urmând să folosească acest program pentru a recruta noi spectatori, în timp ce concurează pentru a obține venituri.
Platformele online precum Amazon și Spotify au fost excluse din program, care pune accentul pe organizațiile mai mici, adesea locale, precum cinematografele și librăriile independente. Valoarea cumpărăturilor individuale va fi limitată pentru a preveni ca cineva să folosească voucherul pentru a cumpăra, de exemplu, un singur bilet la un concert de 200 de euro.
La lansarea Kulturpass, Roth și Lindner au declarat că, dacă va avea succes, programul va fi extins și probabil va fi extins la un grup de vârstă mai mare, eventual de la 15 ani în sus.
Spania oferă tinerilor un voucher cultural de 400 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani
O schemă similară, anunțată anul trecut de guvernul de coaliție condus de socialiști din Spania, oferă tinerilor un voucher cultural de 400 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani. Potrivit guvernului spaniol, 57,6 % dintre toți cei care au împlinit 18 ani în 2022 s-au înscris în programul de vouchere în primul său an.
Franţa oferă fiecărui tânăr de 18 ani 300 de euro pe care să îi cheltuiască pe bilete la cinema, muzee, teatru și concerte, cărți
În Franța, Pass Culture, sau permisul cultural pentru tineri, o promisiune din campania electorală din 2017 a președintelui Emmanuel Macron, a fost testat în întreaga țară în anul următor și – după o întârziere îndelungată din cauza pandemiei – a fost lansat oficial în 2021.
Passul, bazat pe o aplicație, oferă fiecărui tânăr de 18 ani 300 de euro pe care să îi cheltuiască pe bilete la cinema, muzee, teatru și concerte, precum și pe cărți, materiale artistice, cursuri de artă, instrumente muzicale sau un abonament la o platformă digitală franceză, cum ar fi Canal Plus, Salto sau, pentru muzică, Deezer.
În acest an, programul de 200 de milioane de euro pe an a fost extins la persoanele cu vârsta de peste 15 ani, în două părți: o alocație colectivă (în funcție de vârstă) de 25-30 de euro pe elev pe an, disponibilă profesorilor pentru vizite cu clasa la expoziții, filme, piese de teatru, concerte sau ateliere, plus 20-30 de euro pe care fiecare adolescent îi poate cheltui individual.
Italia este ţara cea mai darnică. Oferă 500 de euro pentru fiecare tânăr de 18 ani
În 2016, Italia a introdus un “bonus de cultură” de 500 de euro pentru fiecare tânăr de 18 ani sub conducerea premierului Matteo Renzi. Acesta a fost menținut de ministerul culturii în ciuda diferitelor schimbări de guvern de atunci și a unei încercări a liderilor populiști de a-l elimina în 2018.
83% dintre cei care au beneficiat de el au cheltuit banii pe cărți, urmate de produse muzicale și bilete la concerte, potrivit Ministerului Culturii.
Un adevărat cadou de ziua de naștere pentru cei care urmează să împlinească 18 ani
Roth a declarat că permisul german ar deschide o serie de oportunități culturale pentru tineri comparabile cu Interrail Pass, un bilet de tren care a permis generațiilor de europeni să călătorească la prețuri reduse pe continent.
Olaf Zimmermann, președintele Consiliului Cultural German, o organizație care reprezintă peste 200 de asociații culturale, a declarat că voucherul este o “modalitate semnificativă de a sprijini atât tinerii, cât și lumea culturii, care au avut de suferit în special din cauza pandemiei”. Dar a spus că stabilirea domeniilor pe care tinerii adulți le vor putea cheltui “va fi probabil complicată” și ar trebui să acopere cât mai multe domenii, de la cursuri de desen la achiziționarea unui instrument muzical.
El a îndemnat Ministerul Culturii să își clarifice liniile directoare în curând, “pentru a se asigura că acesta este cu adevărat un cadou de ziua de naștere pentru cei care urmează să împlinească 18 ani”.