Cu încetișorul, cu binișorul, aici da, aici ba, așa te porți cu un om care vede doar ”roșu” și tună și fulgeră. Nu poți să îl contrazici, dar nu poți nici să îi faci, totalmente, pe plac. Trebuie să fii undeva pe la mijloc. Cel puțin așa au gândit oficiali germani când au luat o decizie neașteptată pentru unii, surprinzătoare pentru alții.
Germania renunță la ideea de naționalizare a Gazprom, pentru a nu-l enerva pe Putin
Cancelarul german Olaf Scholz este cel care s-a opus naționalizării complete a Gazprom Germania, pentru a nu-l înfuria pe președintele rus Vladimir Putin.
Acest fapt a fost raportat de Bloomberg. Ministrul german al Economiei, Robert Habek, a pledat pentru ca ”fosta fiică” a Gazprom să se alăture capitalului de stat.
Banii reprezintă un împrumut care are scopul precis de a stabiliza finanțele Gazprom Germania și de a asigura aprovizionarea după ce Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze.
„Prin această abordare, guvernul își menține influența asupra acestei părți a infrastructurii energetice critice și previne o amenințare la adresa securității”, se arată în comunicatul Guvernului.
După atacul rusesc asupra Ucrainei, concernul de monopol de stat rus Gazprom a anunțat că nu mai deține Compania germană Gazprom Germania. Ei au predat activele unei firme mai puțin cunoscute pentru a evita sancțiunile.
Totodată, autoritățile germane, la începutul lunii aprilie au desemnat Federal Grid Agency (BNetzA) drept administrator al companiei pentru a asigura aprovizionarea continuă cu gaz a țării.
Grupul deține cea mai mare unitate de stocare a gazelor din Germania și are o echipă de comerț global cu filiale în Londra și Singapore. Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai importanți comercianți de gaze și electricitate din Europa, acesta derulează operațiuni în Asia și America de Nord.