Unii se întorc de unde am plecat cu toții. Cu câțiva ani în urmă, aproape toate minele din Europa și-au închis porțile, din considerenul impactului major, negativ, pe care l-ar avea acestea asupra mediului. Zeci de mii de oameni, minerii și familiilor lor, au rămas fără locul de muncă ce le asigura, la vreme respectivă, traiul zilnic.
Doar că acum, în vremurile tulburi pe care le trăim, se impun măsuri extreme, una dintre acestea fiind ”renașterea”, ”relansarea” și ”revigorarea” cărbunelui. Germania se ține tare, în pofida unor lideri europeni și americani, mai îngrijorați de mediu planetar decât de faptul că oamenii nu vor face față costurilor energetice.
Germania repornește centralele pe cărbune, în încercarea disperată de a economisi gazele naturale
Germania va reporni centralele electrice pe bază de cărbune pentru a economisi gazele naturale, a anunțat duminică ministrul economiei din această țară, pe fondul îngrijorărilor legate de o iminentă criză de aprovizionare după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa în această săptămână.
Măsura face parte dintr-o serie, inclusiv noi stimulente pentru companii pentru a consuma mai puțin gaz natural, pe care le-a anunțat Germania, în contextul în care Europa ia măsuri pentru a face față reducerii livrărilor din Rusia.
De când țările europene au impus sancțiuni cu intenția de a pedepsi Moscova, în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie, Rusia a răspuns prin întreruperea livrărilor de gaze către mai multe țări europene.
Săptămâna trecută, gigantul energetic rus Gazprom a redus, de asemenea, fluxurile prin gazoductul Nord Stream, o legătură submarină importantă care transportă gaz direct în Germania, titrează New York Times.
Gazprom a dat vina pe probleme de întreținere pentru aceste reduceri, dar liderii europeni au calificat această măsură drept o tactică politică a președintelui rus Vladimir V. Putin.
Pregătirile pentru iarnă au început
„Situația este gravă„, a declarat Robert Habeck, ministrul economiei, care este și vicecancelar al Germaniei, într-o declarație publică, prezentând, totodată, și măsurile care vor fi luate pentru a se asigura că mai mult gaz va fi disponibil pentru a fi redirecționat în depozite, astfel încât țara să aibă suficient pentru a trece iarna. Printre acestea se numără repunerea în funcțiune a centralelor electrice pe bază de cărbune pentru a reduce emisiile de carbon, deși declarația nu a precizat câte centrale vor fi afectate.
„Rezervoarele de gaz trebuie să fie pline până la iarnă. Aceasta este prioritatea noastră principală„, a spus oficialul german.
Până acum, Germania s-a bazat, în mare parte, pe importurile de energie din Rusia, timp de decenii. Anul trecut, după cum arată statistica oficială, importurile rusești au reprezentat 55% din aprovizionarea cu gaze naturale a țării. După invazia Moscovei din 24 februarie a.c., în Ucraina, Berlinul a început să cumpere gaze din Norvegia, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, reducându-și achizițiile din Rusia cu aproximativ 20%.
Guvernul german a insistat asupra faptului că gazul rusesc va fi necesar, totuși, până vor fi siguri că rezervoarele de stocare sunt pline în proporție de cel puțin 90 la sută, până în noiembrie.
Actualmente, o treime din locuințele din Germania sunt încălzite cu gaze naturale, în timp ce acestea sunt folosite pentru doar aproximativ 15% din totalul producției de electricitate.
O nouă lege va trebui să fie adoptată, pentru ca planul să fie pus în aplicare, la modul practic. Actul normativ va permite revenirea la utilizarea cărbunelui în producția de energie, pe piața internă.
Până la sfârșitul verii, ar trebui să existe un model care să permită companiilor să scoată la licitație gazul, ca parte a eforturilor guvernamentale de a încuraja sectorul industrial din Germania, în dorința fermă și nestrămutată de a elimina dependența de acest combustibil rusesc.
Foto: evz