Lifestyle

Germania în alertă: Scurgere la o centrală nucleară. Ce spun specialiștii

Germania în alertă: Scurgere la o centrală nucleară. Ce spun specialiștii

În plină criză energetică, Germania se confruntă cu o problemă inopinantă, la o centrală nucleară, care a pus specialiștii în alertă.

Germania în alertă: Scurgere la o centrală nucleară. Ce spun specialiștii

Scurgere la centrala nucleară Isar II. Informația a fost anunțată luni, la Berlin, de către Ministerul Mediului, relatează Reuters. Este una dintre cele trei centrale nucleare care funcționează în prezent, în Germania, situată în landul Bavaria din sudul țării.

Incidentul nu reprezintă o amenințare pentru populație, au anunțat specialiștii, dar ea va necesita o săptămână de reparații pentru a rămâne funcționabilă, perioada în care va fi scoasă din producție.

Această oprire forțată ar putea complica, însă, planurile țării de a-și asigura energia necesară pentru iarnă, într-o perioadă în care întregul continent se confruntă cu o criză energetică exacerbată de conflictul din Ucraina.

Isar II, centrală situată în sudul țării în landul Bavaria, urma să fie închisă la finalul anului ca parte a planului de a limita folosirea energiei nucleare. Cu toate acestea, războiul din Ucraina și criza energetică au produs o modificare în politica energetică a Germania, astfel încât să fie păstrate operaționale două din cele trei centrale care operează în prezent, potrivit media.

Ministerul Mediului a transmis că, alături de Ministerul Economiei, „examinează noua situație și implicațiile acesteia pentru proiectarea și implementarea planului de rezervă”.

PreussenElektra, o subsidiară a E.ON care operează Isar 2, a transmis, prin reprezentanții ei, că reactorul ar putea continua să funcționeze până la data planificată de oprire. Informația este confirmată de Ministerului Mediului german. Dar închiderea de o săptămână va fi necesară în octombrie, dacă centrala va continua să funcționeze, după sfârșitul acestui an.

Acum este nevoie de o perioadă de reparații, cel puțin o săptămână. Operațiunile vor fi totalmente oprite. Specialiștii speră se repornească această centrallă înainte de 31 octombrie, momentul când sezonul rece va fi declarat oficial deschis.

Foto: ziarulromanesc.de