Germania are deficit de măşti de protecţie şi chiar de aparate de ventilaţie pulmonară a precizat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, într-un interviu acordat Radio România Actualități.
Emil Hurezeanu: ”Infrastructura medicală şi spitalicească din Germania este foarte solidă şi se bucură de ani de zile de o finanţare foarte bună în comparaţie cu ceea s-a întâmplat şi cu ceea ce se întâmplă în ţările vecine. Este motivul pentru care Germania a intrat în această criză cu 28 de mii de paturi disponibile în departamentele de anestezie şi terapie intensivă.
Apoi există şi aceste măsuri concentrate acum de combatere a epidemiei. E vorba de o ţară puternică economic, care îşi poate asigura, deşi şi aici sunt deficite – fie personal medical, medici, dar şi infirmiere ş.a.m.d.; şi aici sunt deficite de măşti de protecţie şi chiar de aparate de ventilaţie pulmonară, deşi Germania este ţara care le produce mai mult decât oriunde în Europa şi unde marile concerne care produc automobile au decis deja de mai multă vreme, de mai multe zile, de la începutul acestei crize, să-şi modifice producţia parţial pentru construirea unor astfel de aparate. Aceasta este explicaţia unei situaţii oarecum neobişnuite în comparaţie cu ceea se întâmplă în Franţa, cu ceea ce se întâmplă în Italia, bineînţeles.
Aici, în Germania, numărul de decese este mult mai mic la un număr de contagiuni nu foarte ridicat; deci, la peste 60.000 de cazuri de infecţie, sunt în jur de 600 de decese. Şi numărul de vindecări este foarte mare, în jur 3.500, după ultimele statistici.”
In legătură cu răspunsul sistemului medical, cum face față acestei pandemii, cum reacționează corpul medical, Emil Hurezeanu, a declarat:
”Bineînţeles că pornim de la realităţi diferite, cum spun, într-un fel arată spitalele în Germania, în altfel în România de ani de zile. Apoi, medicii sunt plătiţi altfel în Germania decât în România, deşi trebuie să reamintim că în ultimii ani au crescut şi salariile medicilor din România şi s-a depăşit faza aceea foarte critică, când erau plătiţi prost; este explicaţia pentru care, de exemplu, cel mai mare număr de medici străini din Germania este de români; şi aici trebuie să fie incluse şi asistentele medicale ş.a.m.d.
Ceea ce se întâmplă în Germania în privinţa tratamentului… Sigur că dacă ai spitale puse la punct, dacă ai fabrici de medicamente, dacă ai marile concerne /…/, care produc cele mai performante echipamente de protecţie – ne-au fost şi nouă livrate la începtul crizei şi probabil vor mai veni din partea acestei firme, o firmă americană /…/ – atunci lucrurile se rezolvă mai uşor.
Dar, vă repet, îngrijorarea, angoasa, faptul că medicii nu fac faţă provocărilor, asistente medicale care se prăbuşesc de epuizare fizică, doctori care au mari probleme şi ei, şi transformarea Parcului expoziţional din Berlin, unul dintre cele mai mari din Europa, într-un spital al Armatei germane, al Bundeswehr, transformarea unor spitale de reabilitare… Bine, existau la spitale, de asemenea spitale de campanie…”