Organizația „Romanians OF DC” în parteneriat cu proiectul „România 2030”, „New Economy Trust” și Federația Organizațiilor Româno-Americane i-au adus față în față, într-o dezbatere foarte intensă și extrem de interesantă, pe adjunctul secretarului general NATO, Mircea Geoană, cu membri ai diasporei române din Statele Unite.
Dezbaterea a mers dincolo de tema propusă, aceea a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, perspective, ambiții, orizont 2030.
Trebuie să reușim
”Nicio națiune, mică sau mare, dacă are un nivel de ambiție și este consecventă, și este încăpățânată, în sensul bun, și îşi pune cei mai buni oameni și cele mai bune idei la lucru nu are cum să nu reușească. Iar acum nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost ca România să nu fie în NATO, astăzi. Uitați-vă la nenorocirile care se întâmplă în răsăritul nostru. Niciodată, în istoria noastră națională, România nu a avut o poziție mai bună și mai influentă decât acum. Niciodată, într-o istorie zbuciumată de milenii a acestei națiuni, nu am avut securitatea națională garantată cum avem acum, aliați cu America şi aliații NATO, niciodată vreodată. Și este păcat, într-un fel, de Dumnezeu ca România să fie atât de influentă strategic, atât de importantă geopolitic, atât de relevantă în atât de multe regiuni din jurul României, în Marea Neagră, în Balcani, în Europa Centrală, dincolo de Marea Neagră, și să nu încercăm să venim cu o aliniere a dezvoltării noastre economice, a nivelului de investiții, a nivelului de prosperitate și să nu facem într-adevăr un salt istoric, pentru că avem fundația să facem acest lucru”, a spus Micea Geroană, prezent la această întâlnire.
Vin crize multiple
Lumea se va confrunat cu crize multiple, cu incertitudini. NATO a definit această perioadă drept era competiției între marile puteri și de permanentă instabilitate, a mai spus Mircea Geoană.
Mircea Geoană: ”Și atunci întrebarea este: păi, dacă securitatea României este asigurată prin NATO, care sunt alte lucruri pe care România trebuie să le facă ca să poată să devină cât mai imună cu putinţă la şocurile care o să vină şi să profite din această perioadă de schimbare? Și aș spune că, în primul rând, trebuie să ne înzdrăvenim instituțiile statului român. Multă vreme, oamenii de afaceri, dezamăgiți de multe ori de modul în care funcționează guvernele, nu doar în România, au avut, într-un fel, iluzia că, dacă merge economia și chiar dacă statul nu funcționează bine, lucrurile merg înainte. Nu este așa. Uitați-vă că la pandemie, uitați-vă că în timp de război, în Ucraina, uitați-vă că la orice va veni e nevoie de un stat care să funcționeze, de instituții care să își facă treaba, pentru a aduce transparență, și mai ales în România, pentru a recâștiga respectul și încrederea oamenilor. Oamenii nu mai au încredere în instituții acasă; e un lucru periculos”.
„Trebuie să ne întărim economia”
”Dacă ne uităm puțin la nivelul de dezvoltare a României în ansamblu, o țară de dimensiunea Marii Britanii, vedem enorme decalaje de dezvoltare, deci enorm potențial pentru a face mai mult business. Deci cred că trebuie să venim împreună, iar statul, mai modern și mai agil, ar trebui să investească acolo unde sectorul privat nu are resurse sau nu are rentabilitate ca să investească, este normal; și, pe de altă parte, statul să investească și în zona de cercetare dezvoltare, inovare, unde, iar, sectorul privat nu are return on investment suficient!” a opinat secretarul general al NATO.
Demografie catastrofică
Geoană a subliniat că, pentru prima dată în istoria sa, România se află în cea mai bună perioadă ca nivel de securitate, dar a avertizat că se află în același timp „în cea mai periculoasă perioadă din punct de vedere demografie și prăbușire catastrofică a populației care trăiește și muncește în România”:
Mircea Geoană: ”N-a avut niciodată o astfel de catastrofă demografică, pentru că nu avem condiții acasă, atât de mulți români plecând în continuare, și nu poți să spui niciunui român, niciunei familii de români de ce își caută o viață mai bună? Dar dacă merg lucrurile așa, în 2050 România va avea o populație de 14 milioane de oameni, iar acest lucru este un pericol și un handicap economic. Pe lângă o politică de demografie în care într-adevăr să încurajăm condiții mai bune pentru familie, pentru natalitate, care trebuie făcute, România are nevoie de recuplarea sa organică cu diaspora masivă pe care această țară o are, plus 1,5 milioane de basarabeni care au dublă cetățenie”.
„Nu poți să ai o relație de alianță între America și o țară mult mai mică ca dimensiune, dacă nu inovezi în mod permanent modul în care te raportezi la o putere superglobală”, a adăugat adjunctul secretarului general NATO, Mircea Geoană, pe care l-am întrebat pentru Radio România dacă predicția avansată de președintele Zelenski, aceea că războiul din Ucraina se va încheia până la alegerile prezidențiale americane din noiembrie anul viitor, este plauzibilă”.