Marina Militară Rusă are în dotare, de la începutul acestei luni, un uriaș submarin, care se numește Belgorod. Un general român ne spune dacă aceasta, folosit în Marea Neagră, reprezintă un pericol pentru țara noastră. Despre „Belgorod”, așa cum a fost botezat submarinul, am oferit date pe larg în articolul de ieri, la Infoactual.
Generalul Grumaz, despre pericolul pentru România a submarinului rusesc cu torpilă nucleară
Armatele lumii nu sunt indiferente la această realizare de excepție a rușilor. Producătorul submarinului îl prezintă drept navă de cercetare, dar specialiștii străini spun că este o platformă pentru spionaj, transport de drone și posibil arme nucleare, numite mega torpile.
Submarinul va transporta torpilele Poseidon, aflate în curs de dezvoltare, cu capacitate nucleară, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de kilometri distanță și pentru a se strecura pe lângă apărările de coastă călătorind de-a lungul fundului mării, a relatat Agenția Tass.
„Belgorod” are 184 de metri și este cel mai lung submarin din ocean, mai lung chiar și decât submarinele balistice și cu rachete ghidate ale Marinei SUA din clasa Ohio, care au 171 de metri. „Submarinul nuclear rusesc nu poate intra în Marea Neagră”.
Prezentarea acestui submarin cu potențial nuclear nu poate rămâne indiferentă țărilor NATO și a celor cu deschidere la Marea Neagră. Este un pericol pentru România această navă ultraperformantă? – a fost întrebarea tuturor atunci când au citit informația difuzată de Tass.
Un reporter al postului Radio România Actualități a reușit să obțină niște răspunsuri în acest sens de la generalul (r) Alexandru Grumaz în cadrul unui scurt interviu.
Generalul Grumaz este de părere că prezentarea făcută submarinului Belgorod face parte din propaganda rusă pentru Occident.
„Submarinul ăla nu poate intra în Marea Neagră, că nu are ce să facă aici. Submarinul ăla este un submarin nuclear, un submarin care face parte din triada nucleară pe care Rusia a modernizat-o, a modernizat avioanele, bombardierele strategice”. Nu poate să intre în Marea Neagră pentru că este o navă foarte mare.
„Pescajul este foarte mare şi nu ar fi de folos în Marea Neagră, ar fi imediat detectat și lovit. Şi un submarin Kilo, şi submarinul nostru Kilo era un submarin căruia îi trebuiau aproape 10 minute să intre sub mări, iar în zonele adânci, e foarte greu, submarinele pe care ne propunem noi să le cumpărăm sunt submarine care sunt suficiente pentru litoralui românesc şi pentru capacitatea de a intra în submersie destul de rapid şi a nu fi detectate”, a spus generalul Grumaz.
România vrea să cumpere 4 submarine Armata română dorește să cumpere patru submarine cu care Forțele Marine să acționeze în Marea Neagră. Generalul a oferit câteva explicații și despre această achiziție.
„Este o logică în a cumpăra 4. Noi, în Al Doilea Război Mondial, am avut patru sunbmarine, pe care le-am asamblat, pentru că la vremea aia eram niţel mai deștepți, aveam la Galați un arsenal al Marinei. Le-am luat de la nemţi și le-am asamblat acolo şi au făcut ravagii. Două lucruri au „sechestrat” ruşii când au ocupat România după 23 august 1944: Vânătorii de Munte și submarinele. Bineînțeles, şi al treilea, era să uit, au demontat Fabrica IAR-ului şi au dus-o în Rusia”, a dezvăluit generalul Alexandru Grumaz.