Actual International

Generalul forțelor aeriene americane spune că vestul ar putea trimite avioane în Ucraina până la urmă

Generalul forțelor aeriene americane spune că vestul ar putea trimite avioane în Ucraina până la urmă
Twitter

Țările occidentale ar putea oferi forțelor aeriene ucrainene avioane și pregătire pentru piloți, a declarat miercuri șeful de personal al Forțelor Aeriene ale SUA, o idee care ar crește semnificativ asistența occidentală pentru Ucraina, în timpul acestei lupte împotriva trupelor ruse care îi invadează, dar oficialii militari spun că nu au fost luate încă decizii concluzive.

Generalul Forțelor Aeriene, Charles Q. Brown, a declarat în timpul unui interviu la Forumul de Securitate Aspen că „există o serie de platforme diferite care ar putea merge în Ucraina”, inclusiv avioane fabricate de Statele Unite, Suedia, Franța sau consorțiul mondial Eurofighter.

Brown a adăugat că orice avioane de război transferate în Ucraina – a căror forță aeriană actuală este formată în mare parte din avioane din epoca sovietică – va fi probabil „ceva non-rusesc”, deoarece obținerea de piese de schimb pentru avioanele de luptă rusești s-ar putea dovedi dificilă.

Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun, a declarat miercuri că armata nu a decis încă dacă să înceapă antrenarea piloților ucraineni, dar „examinăm o mare varietate de opțiuni, inclusiv pregătirea piloților”.

Statele Unite și-au intensificat sprijinul militar pentru Ucraina în ultimele luni, pe măsură ce trupele ruse câștigă încet teren în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Pentagonul a ezitat să îndeplinească cererile Ucrainei în legătură cu avioanele de luptă, invocând provocările logistice și temerile că Rusia ar putea privi această mișcare ca o implicare directă a NATO în război. Polonia a sugerat un acord cu trei țări în martie: armata poloneză va oferi Ucrainei câteva dintre avioanele sale MiG-29 din epoca sovietică (un model pilotat și de forțele aeriene ucrainene), iar Statele Unite vor rambursa Poloniei avioane uzate fabricate în America.

Cu toate acestea, armata americană a renunțat rapid la idee, purtătorul de cuvânt al Pentagonului de atunci, John Kirby, argumentând că este puțin probabil ca Ucraina să găsească o mare utilitate în avioanele respective, iar Rusia ar putea vedea comerțul ca pe o escaladare.

7,6 miliarde de dolari – aceasta este valoarea asistenței militare trimisă de Statele Unite Ucrainei de la începutul invaziei ruse până la începutul lunii iulie, potrivit Departamentului Apărării. Acest ajutor include mii de sisteme antitanc și antiaeriene, sute de drone Switchblade, mai multe elicoptere de fabricație rusă și sisteme de rachete ghidate, de precizie, HIMARS.