Generalul american Mark Milley regreta gestul sau: A fost o greseala din care am invatat. Şeful statelor majore reunite ale Statelor Unite, generalul Mark Milley, și-a exprimat regretul astăzi că a apărut în uniformă alături de președintele Donald Trump după dispersarea brutală a unei manifestații pașnice în apropiere de Casa Albă, iar regretul său a servit ca exemplu pentru viitorii ofițeri americani, după cum explică din Washington Doina Saiciuc, reporter RRA.
Primul generalul al Pentagonului, generalul Mark Milley, șeful marilor state majore reunite, și-a cerut scuze astăzi pentru că ar fi apărut alături de președintele Trump lângă Casa Albă, după ce autoritățile au dispersat în forță protestatarii pașnici, aflați în Piața Lafayette la 1 iunie, când Donald Trump a dorit o oportunitate foto în fața Bisericii „St. John”.
Generalul Milley a făcut declarația în cazul unui discurs video adresat la absolvire studenților Universității Naționale a Apărării.
Mark Milley: Nu putem tolera nimic ce ne divizează. Vreau să închei cu două sfaturi bazate pe experiența celor 40 de ani în uniformă. În primul rând mențineți întotdeauna un sens alert de înțelegerea situațiilor. Ca lideri, orice veți face va fi atent urmărit, iar eu nu sunt imun la aceasta. Cum mulţi aţi văzut, prezența mea în fotografia din Piața Lafayette, săptămâna trecută, a declanșat o /dezbatere/ națională despre rolul armatei în societatea civilă. Nu ar fi trebuit să fiu acolo.
Prezența mea în acel moment, în acel context, a creat percepția implicării militare în politicile interne. A fost o greșeală din care am învățat și sper sincer că toți putem învăța din ea. Trebuie să respectăm cu sfințenie principiul armatei non-politice care este profund înrădăcinat în esența republicii noastre. Şi al doilea sfat este foarte simplu: iubiți Constituția, păstrați-o aproape de inima voastră ca pe steaua noastra a nordului.
Libertatea noastră este garantată prin Constituție, îngăduind oamenilor să ceară schimbare, ceea ce fac protestatarii pașnici în întreaga țară, de aceea servim în armată. În prima zi în care am intrat în armată, eu și cu voi am jurat să apărăm Constituția și principiul ei esențial este că toți bărbații și femeile se nasc liberi și egali.
Extraordinara declarație a generalului Milley riscă să atragă furia unui președinte sensibil la orice sugestii critice privind acțiunile sale.
Ea vine, de asemenea, într-un moment în care relațiile Pentagonului cu Casa Albă sunt încă tensionate după dezacordul public de săptămâna trecută, legat de amenințările președintelui Trump de a folosi forțele militare federale pentru a reprima protestele declanșate de uciderea afro-americanului George Floyd de către un polițist alb.
Plimbarea lui Trump de la 1 iunie de la Casa Albă la Biserica „St. John” pentru a se poza cu Biblia în mână, a urmat folosirii de către autorități a spray-urilor cu piper și grenadelor flash pentru a dispersa demonstranții, în cea mai mare parte paşnici.
Comentariile de astăzi al șefului marilor state majore reunite au fost primele declarații publice după evenimentul foto de la 1 iunie din Piața Lafayette pe care Casa Albă l-a proclamat dreptul un moment de leadership pentru Donald Trump, comparându-l cu momentul în care Winston Churchill a inspectat distrugerile făcute de bombele germane în Londra în cel de-al II-lea război mondial.
Generalul Mark Milley s-a declarat extrem de revoltat de uciderea lui Floyd
Acesta a cerut proaspeților ofițeri militari de la Universitatea Națională a Apărării să recunoască acest moment drept o reflecție a secolelor de injustiție față de afro-americani.
„Moartea lui amplifică suferința, frustrarea, frica cu care atât de mulți concetățeni ai noștri americani trăiesc”
Mark Milley: Sunt revoltat de uciderea brutală fără sens a lui George Floyd. Moartea lui amplifică suferința, frustrarea, frica cu care atât de mulți concetățeni ai noștri americani trăiesc în fiecare zi, de dimineață până seara. Protestele nu se adresează numai uciderii lui Floyd, ci și secolelor de nedreptăți împotriva afro-americanilor.
La Departamentul de Stat, secretarul de stat, Mike Pompeo, a promis înttr-o conferință de presă deschiderea unei investigații cu privire la plângerile legate de atacurile polițiștilor împotriva jurnaliștilor străini care au acoperit protestele din Statele Unite.