Social

Gelu Duminică: „Oamenii se vaccinează de frică. Comunicarea a fost tâmpă”. Ce spune sociologul

Gelu Duminică: „Oamenii se vaccinează de frică. Comunicarea a fost tâmpă”. Ce spune sociologul

După mai multe luni în care românii nu au fost interesați de vaccinarea anti-Covid, centrele de imunizare sunt luate cu asalt în multe localități, iar aproape zilnic este stabilit un nou record de doze administrate într-o singură zi. Important este și faptul că ponderea de administrarea a dozei cu numărul unu a crescut foarte mult: în jur de 90.000 de astfel de imunizări au loc zilnic, iar, dacă ritmul ar fi păstrat, am aputea atinge imunitatea de grup, adică 70% din populație vaccinată, înainte de sfârșitul anului. Care este motivul aceastei schimbări radicale în perspectiva românilor față de vaccinare?

Sociologul Gelu Duminică a afirmat, la RFI, că, din păcate, „s-a ajuns în acest punct în care oamenii se vaccinează de frică”, în condițiile în care numărul morților ajunge la 500 pe zi, iar spitalele sunt ultra-aglomerate.

„Încă din iunie spuneam că următoarea mare motivare pentru oameni va fi numărul de morți și frica. Din păcate, am ajuns acolo pentru că aceste mecanisme au funcționat pentru români istoric, nu e o chestiune de acum. Dacă vă uitați atent, o să vedeți că în Germania, în Danemarca, în Olanda niciun politician su a spus că e finalul pandemiei, niciun politician nu a îndemnat decât la atenție și responsabilitate. Ai noștrii au îndemnat mai degrabă la distracție. Așa că peștele de la cap se împute, dar se curăță de la coadă”, a explicat sociologul.

Gelu Duminică subliniază:

„S-a comunicat prost cu oamenii români, știind ceea ce înseamnă românul. Campania de vaccinare a fost centrată pe niște valori care nu au legătură cu românii, Spre exemplu,

  • Vaccinul conține mirosul de cretă pentru copiii care vor la școală. Pe bune?!
  • Vaccinul conține dorința de a strânge în brațe. Păi, cel care nu se vaccinează oricum își strânge familia în brațe pentru că nu crede în vaccin.
  • Dacă te vaccinezi, să poți merge la Untold. Dar majoritatea românilor nu își permite să meargă la Untold șamd”.

„Comunicarea a fost tâmpă, autosuficientă, făcută mai degrabă de politicieni decât de specialiști. Din păcate, am ajuns aici unde suntem. Dar nu suntem de râsul Europei și nici nu trebuie să ne fie rușine de ceea ce suntem. Ce facem astfel încât să ajungem acolo unde credeam că merităm să ajungem? Aceasta este întrebarea. Dacă ne place să ne plângem de milă și să spunem mereu că România este de rahat, asta spune ceva despre noi. Europa nu râde de noi pentru că în momentul în care am avut nevoie ne-a ajutat, ne-a trimis medicamente, aparatură și ne-au luat bolnavii să îi îngrijească”, a punctat Gelu Duminică.