Consultantul fiscal, Gabriel Biriș a declarat că începând din 2016 legislația noastră fiscală a fost făcută varză. A fost rezultatul populismului care încă se manifestă puternic în procesul de legiferare fiscală. S-au dat tot felul de privilegii. Primul a fost eliminarea impozitului pe pofit în HORECA și înlocuirea lui cu un impozit specific, derizoriu în cele mai multe cazuri.
Gabriel Biriș a dat exemplu un mare club de pe Litoral, unde se vinde șampanie cu roaba, plătește astăzi un impozit de 50.000 de lei pe an. Cam atât îi rețin și eu secretarei mele, impozite și contribuții.
Gabriel Biriș, şocat: Un club, care vinde şampanie cu roaba, plăteşte 50.000 lei impozit pe an, cât plătesc eu pentru secretară
Prezent la relansarea Pactului pentru Fiscalitate, Gabriel Biriş a spus că cele mai mari restaurante din centrul Bucureștiului plătesc 70.000 de lei pe an. Hotelurile plătesc un impozit anual de circa o noapte de cazare. Complexurile hoteliere plătesc doar pe camere nu și pe restaurante și baruri.
„Apoi a început sarabanda de scutiri la impozitului pe salarii. În 2018 s-au scutit 500.000 de angajați din construcții de impozitul pe salariu dar și de contribuția la sănătate… cu alte cuvinte acei oameni sunt asigurați de către noi, ceilalți. Având în vedere aceste scutiri, să nu ne mai mirăm de cum arată în lipsa fondurilor spitalele arată așa cum arată iar asistența medicală e la nivelul pe care îl vedem cu toții. Toate aceste chestiuni, coroborate cu măsurile de relaxare la microîntreprinderi au spulberat baza de impozitare, exact în perioada în care toată lumea vorbește de evitarea erodării bazei de impozitare”, a mai precizat Gabriel Biriș.
Toate aceste scutiri au dus la un deficit tot mai greu de finanțat, existând riscul unor corecții dure din partea pieței, Gabriel Biriș comparându-le cu cele din 2010, când TVA-ul a crescut brusc de la 18 la 24%.
”Suntem într-o situație mai rea decât atunci, în care discutăm despre nevoia de creștere a veniturilor bugetare, care e prinsă și în PNRR, de eliminare graduală a tratamentelor preferențiale. Cred că PNRR este depășit, nu cred că acel calendar prevăzut acolo mai poate fi susținut. E nevoie de măsuri rapide, altminteri riscăm o aterizare dură a economiei, ceea ce ar duce să luăm măsurile impuse de finanțatorii internaționali”, a mai spus Biriș.
Relansarea proiectului „Pactul Pentru Fiscalitate”, proiect care pornise inițial în decembrie 2014 are loc în acord cu actualitatea anului 2022, dorindu-se o platformă de dialog fără precedent în societatea românească.