Actual

Furnizorii de energie electrică amenință cu întreruperea curentului și gazelor! Statul le datorează 4 miliarde de lei

Economie energie electrica-investenergy.ro
sursa foto: investenergy.ro

În acest an, banii colectați din contribuția de solidaritate impusă producătorilor de petrol, gaze și carburanți vor fi canalizați către Fondul de Tranziție Energetică, conform deciziei adoptate de Guvern.

Fondul este destinat compensării furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în numele Ministerelor Energiei și Muncii, pentru a acoperi discrepanțele dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate clienților.

Datoriile statului se ridică la 4 milioane de lei

Această hotărâre, inițial propusă în luna mai de către fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Maratonului Energiei organizat de Profit News TV, a fost oficializată printr-o ordonanță de urgență de către Guvern. Prin aceasta, sumele corespunzătoare contribuției de solidaritate colectate în anul 2023 vor fi direcționate către Fondul de Tranziție Energetică, conform OUG-ului.

În prezent, Ministerul Energiei estimează o valoare totală eligibilă pentru plată de aproximativ 2.443,96 milioane de lei, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale de 1.480 milioane de lei, care trebuie achitate furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în termenele stabilite prin OUG 27/2022. Această mișcare este văzută ca o încercare de a reduce datoriile statului către furnizori, estimându-se că datoriile totale se ridică la aproximativ 4 miliarde de lei.

„Prin aceasta, vom putea să reducem din aceste restanțe pe care le avem către furnizori și să recuperăm sume. Cu toate acestea, soluționarea nu este integrală, deoarece Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) are încă cereri în evaluare în valoare de peste 2 miliarde de lei. Actualmente,

Ministerul Energiei dispune de aproximativ 2 miliarde de lei, deci suma de 3,1 miliarde de lei din acest fond de solidaritate se va epuiza rapid. Ministerul Finanțelor va trebui, cu siguranță, să găsească soluții. În fapt, la rectificarea bugetară, am solicitat deja încă 2 miliarde de lei pentru a putea acoperi și restul facturilor aprobate de ANRE”, a explicat Burduja, conform profit.ro.

Furnizorii avertizează că se poate ajunge la întreruperea energiei electrice

Asociațiile din domeniu avertizează că întârzierile în plata compensațiilor către furnizori ar putea conduce la întreruperi în furnizarea serviciilor vitale de energie electrică și gaze naturale, având posibile repercusiuni asupra economiei, securității naționale și vieții cotidiene a cetățenilor. Deși această măsură contribuie la reducerea datoriilor, există preocupări că aceasta nu rezolvă complet problema, având în vedere cererile în evaluare în valoare de peste 2 miliarde de lei de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

″În contextul de față, problema plăților pentru serviciile de energie electrică și gaze naturale reprezintă o urgență, datorită faptului că neplata compensațiilor către furnizorii de energie ar putea duce la întreruperi în furnizarea acestor servicii esențiale. Dacă furnizarea de energie ar fi întreruptă sau perturbată, ar exista implicații grave pentru economie, securitatea națională și pentru viața de zi cu zi a cetățenilor. În plus, având în vedere că serviciile de energie electrică și gaze naturale sunt esențiale pentru funcționarea societății, orice întârziere în rezolvarea acestei probleme nu ar fi doar nedorită, ci ar putea de asemenea avea un impact negativ semnificativ asupra întregii societăți″, mai scrie în documentul citat.