Actual Social

Furajele pentru animale, un produs de lux. Producția s-a micșorat dramatic, iar laptele o să fie tot mai greu de găsit

Furajele pentru animale, un produs de lux. Producția s-a micșorat dramatic, iar laptele o să fie tot mai greu de găsit
Arhivă

Seceta cu care se confruntă România afectează și animalele, care riscă să rămână făr hrană. Fermierii spun că furajele verzi de anul acesta sunt pe terminate, iar producția pentru anul viitor este pe sfert.

Lipsa hranei adecvate pentru animalele care ne dau lapte duce la o producție mai slabă a acestui aliment. Automat, și prețurile vor crește, iar brânza, principalul produs făcut din lapte, va deveni un lux. Scump și din ce în ce mai greu de găsit.

Producția de furaje verzi, foarte mică

Seceta a dus la scăderea producției de furaje verzi, care sunt cele mai bogate în proteine, iar înlocuirea acestora cu altele nu face altceva decât să se reducă și cantitatea de lapte furnizată de animale. Un exemplu îl reprezintă Iacob Boca, un fermier din Șăulia, județul Mureș, proprietarul a 300 de vaci. Acesta și-a hrănit animalele cu lucernă și porumb din propria producție, însă este pe terminate.

„Lucerna este primul furaj care trebuie recoltat în primăvară. Anul asta am obținut o producţie de o tonă și jumătate pe hectar. Lucerna este aproape uscată. Anul trecut am avut 88 tone, iar anul acesta doar 20 de tone. Fără porumb silos la vaca de lapte este ca şi cum ai merge la balet într-un picior. Acesta asigură proteinele ce sunt necesare pentru producția de lapte”, a declarat fermierul, conform evz.ro.

Calitatea laptelui are de suferit 

Și procesatorii se plâng că întâmpină probleme! Furajelor influențează și producția finală de lapte. Aceștia spun că atât cantitatea, cât şi calitatea laptelui se află în scădere. De exemplu, proteina care era la 3,4 a ajuns la 3,2 în ultimele săptămâni.

Și premonițiile sunt destul de sumbre. Scăderea producției de lapte duce și la scăderea cantității de brânză, ceea ce înseamnă alte scumpiri. Procesatorii sunt de părere că litrul de lapte va ajunge să coste 8 lei, iar kilogramul de telemea undeva la 35 de lei pe kilogram.