Actual

Fugarul Cristian Rizea, la poarta lui Igor Dodon. Reacția Rusiei la reținerea fostului președinte al Moldovei

Fugarul Cristian Rizea, la poarta lui Igor Dodon. Reacția Rusiei la reținerea fostului președinte al Moldovei

În dimineața acestei zile, de 24 mai 2022, zeci de persoane s-au adunat la poarta casei lui Igor Dodon din Chișinău, după ce procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și CNA, au descins cu percheziții la ex-șeful statului, care este bănuit de:

  • corupere pasivă
  • acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală
  • trădare de patrie
  • îmbogățire ilicită

Din imaginile publicate pe rețelele de socializare, a reiesit  că la domiciliul lui Dodon au fost zeci de jurnaliști, dar și cetățeni de rând, transmite stiri.md.

Liderul Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a venit cu flori , iar un bărbat a venit cu două vinuri spumante.

La poarta lui Igor Dodon s-a aflat și fostul deputat român, Cristian Rizea.

Menționăm că, președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, a fost reținut de procurori pentru 72 de ore, împreună cu cumnatul său, găsit în casă atunci când au venit la percheziție.

Potrivit presei de la Chișinău, cumnatul lui Igor Dodon încerca să mănânce probele – o hârtie – în momentul în care procurorii au intrat în casă. Din această adeverință ar fi reieșit că Dodon ar fi beneficiar al bazei de odihnă „Sadovo” de la Sadova.

De ce se bucură Cristian Rizea de necazurile lui Igor Dodon

Fugarul Cristian Rizea, fostul deputat PSD, s-a refugiat în Republica Moldova cu puțin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv în 2019 la patru ani şi opt luni închisoare. Capetele de acuzare au fost trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Cristian Rizea a obținut cetăţenia Republicii Moldova, care l-a scăpat de extrădarea în România, cu puţin timp înainte de a fi condamnat de prima instanţă, în decembrie 2017. După ce a redobândit cetăţenia moldovenească, Rizea şi-a perfectat actele sub o altă identitate, Mihai Cristian Luigi.

În toamna lui 2020, înainte de a pierde alegerile, fostul preşedinte Igor Dodon i-a retras lui Rizea cetăţenia moldovenească. Iar procurorii i-au deschis un dosar penal şi l-au plasat în arest preventiv, care a durat șase luni, pentru fals în acte publice. Autorităţile de la Chişinău l-au acuzat pe fugarul Cristian Rizea că a a minţit atunci când a indicat în cererea de redobândire a cetăţeniei că nu are probleme cu legea.

Rizea a contestat în instanţă decretul lui Dodon, precum şi documentele emise de către Agenţia Servicii Publice şi Ministerul Justiţiei.

„Nu mi-a dat Dodon cetăţenia ca să mi-o retragă el. Am prezentat documente că am bunică din Congaz. Plahotniuc şi alţi golani au plătit ca să-mi fie retrasă cetăţenia şi să fiu extrădat, să fiu băgat în închisoare ca să nu fac dezvăluiri. Eu sunt gata să îmi dau viaţa pentru acest pământ”, a declarat Cristian Rizea, fugit din România pentru a nu executa condamnarea la închisoare.

Care a fost reacția Rusiei vis-à-vis de reținerea fostului președinte al Republicii Moldova

Rusia, în apărarea lui Igor Dodon, a declarat: Practici de persecuție! Sperăm că toate drepturile legale vor fi respectate.

După ce procuratura a efectuat percheziții la locuința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon și la alte locații, Rusia sare în apărarea lui.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, transmite că se folosesc „practici de persecuție” împotriva fostului președinte moldovean.

Conform stiripesurse.ro, Peskov a spus: „În primul rând, aceasta este o problemă internă a Moldovei. În al doilea rand: desigur, suntem alarmați că această practică și persecuție se aplică din nou celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații de prietenie reciproc avantajoase cu Federația Rusă, adică cu țara noastră. Prin urmare, noi, desigur, am dori să sperăm și am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”.