Lifestyle

Frumoasa poveste a lui Moș Nicolae și legătura cu Moș Crăciun

Frumoasa poveste a lui Moș Nicolae și legătura cu Moș Crăciun
youtube.com

Povestea lui Moș Nicolae este mai mult decât o legendă. În spatele acestuia se află o persoană reală, a cărei zi de comemorare este una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Dar, cine este Nicolae

 Ei bine, Nicolae este unul dintre cei mai venerati sfinți ai creștinismului și patron al multor profesii diferite, grupuri de oameni sau chiar țări.

De exemplu, în Biserica Catolică Nicolae este adesea invocat drept „Sfântul Ajutor”, în timp ce creștinii ortodocși îl descriu drept „Făcătorul de minuni”.

FOTO evenimentulvalcean.ro/interferente.ro

Iar, în ceea ce privește persoana istorică, sunt multe de sugerat deoarece personajul creat de legende provine din contopirea a două persoane istorice:

  • Bătrânul Nicolae a fost episcop din secolul al IV-lea al Myra, în Licia, Asia Mică (Demre de azi, lângă Antalya, pe coasta mediteraneană a Turciei) și se spune că a murit pe 6 decembrie.
  • Nicolae al II-lea din secolul al VI-lea a fost un călugăr, care a devenit mai întâi stareț în Sion și mai târziu a devenit episcop de Pinora (tot în Asia Mică).

Ambii au fost venerați ca binefăcători încă de la o vârstă fragedă.

Povestea lui Nicolae

Despre Sfântul Nicolae există multe legende, dar originile lor istorice se află la diferiți sfinți cu același nume.

Astfel, se spune că Nicolae:

  • a readus la viață trei studenți uciși.
  • a dat în secret trei fete aur pentru zestre pentru a le salva de la prostituția din templu.
  • a salvat orașul Myra de foamete și mai rău. Pirații ar fi deturnat toate navele cu cereale și ar fi cerut copiii ca sclavi pentru că orașul nu putea strânge suficientă răscumpărare. Nicolae a sacrificat vistieria bisericii și a salvat copiii.

Această legendă a bunăvoinței și carității sale față de copii se manifestă în Evul Mediu, când studenții mănăstirii alegeau un „episcop al copiilor” în ajunul Zilei Sf. Nicolae. Starețul sau primarul a dat simbolic puterea în mâinile copiilor pentru o zi. Apoi, episcopul copiilor i-a pedepsit pe elevi sau i-a răsplătit cu dulciuri.

De ce sărbătorim pe Moș Crăciun

Ziua Sfântului Nicolae de pe 6 decembrie îl comemorează pe Nicolae din Myra, care a murit în acea zi. În această zi, de 6 decembrie, copiilor (în special) li se oferă cadouri în cinstea lui.

Căciula lui Moș Crăciun sau un sac plin cu cadouri sunt elemente tradiționale care pot fi urmărite până la Crăciun.

Martin Luther a fost cel care, în cursul criticii sale la adresa venerării sfinților, a făcut ca ziua de naștere a lui Iisus să fie ziua darurilor și l-a pus pe copilul Hristos să aducă darurile. Prin urmare și în zilele noastre se obișnuiește ca Sfântul Nicolae să umple șosete și ghete cu dulciuri și mici cadouri în data de 6 decembrie, zi de mare sărbătoare.

Nicolae pedepsește copiii obraznici

Se mai spune că Moș Nicolae are cu el o carte, în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Iar, Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. Cu timpul, acest “rol” a fost preluat de alții: Nicolae a lăsat această sarcină însoțitorului său, care se numea Knecht Ruprecht, Krampus, Pelzmärtl, Hans Muff sau în Țările de Jos purta numele de „Zwarte Piet”.

Despre acest însoțitor, se spune că este un bărbat înfricoșător care ar pedepsi copiii cu o nuielușă. Originea “tovarășului” rău este suspectată în ritualurile păgâne sau clerul care a introdus acest omolog teribil ca măsură educațională, potrivit news.trenddetail.com.

Care este legătura dintre Sfântul Nicolae și Moș Crăciun

De la cei mici și până la cei mari așteaptă Crăciunul cu sufletul la gură, iar unul dintre motive este acela că știm cu toții că în dimineața zilei de Crăciun, găsim sub brad cadourile lăsate de către Moă Crăciun.

Dar cine a fost sau, mai bine spus, cine este cu adevărat Moș Crăciun

Pe măsura trecerii timpului au apărut atât de multe povești și legende, încât oamenii sunt cu adevărat derutați. Astfel, s-a ajuns până în punctul în care unii susțin că moșul nu a existat niciodată.

Dar, contrar acestei credințe, Moș Crăciun chiar a existat și există!

De fapt, Moș Crăciun de azi este Sfântul Nicolae, pe care cu toții îl știm ca Moș Nicolae, care vine cu sacul cu daruri (în special, dulciuri) în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Povestea lui Moș Nicolae, baza lui Moș Crăciun

Sfântul Nicolae:

  • s-a născut în jurul anului 280 în Patara, Lycia, o zonă, care face parte din Turcia actuală.
  • si-a pierdut ambii părinți încă de tânăr și, după aceea a folosit moștenirea pentru a ajuta săracii și bolnavii.
  • crestin devotat, a slujit mai tărziu ca episcop al Myra, oraș care acum se numeste Demre.

Sfântul Nicolae s-a transformat în Moș Crăciun

Cu timpul, Sfântul Nicolae s-a transformat în legendarul personaj numit Moș Crăciun, care aduce cadouri de Crăciun copiilor din întreaga lume.

Sfântul Nicolae a devenit cunoscut ca protectorul copiilor și marinarilor. De asemenea, el a fost asociat cu dăruirea de cadouri.

Nicolae a fost un sfânt popular în Europa până în momentul Reformei în anii 1500, mișcare religioasă care a dus la crearea protestantismului, care s-a abătut de la practica onorării sfinților.

Dar, cu toate acestea, Sfântul Nicolae a rămas o figură importanta în Olanda, unde olandezii au continuat să sărbătorească ziua Sfântului Nicolae pe 6 decembrie.

Pregătire ghetuțelor în ajunul sărbătorii

Pentru copii era o practică obișnuită să-și pună pantofii cu o seară înainte în fața șemineului pentru a aștepta cadourile. În dimineața de 6 decembrie, copiii aveau să descopere darurile pe care Sfântul Nicolae le-a lăsat acolo pentru ei. Legenda Sfantului Nicolae a fost dusă în America de imigranții olandezi, prin anii 1700.

De-a lungul timpului, Sfântul Nicolae a trecut prin multe transformări în America: Sinterklaas a devenit Moș Crăciun și, în loc să dea cadouri pe 6 decembrie, a devenit parte a sărbătorilor de Crăciun, scrie stiri-presa-online.ro