Pepenele verde este poate unul dintre cele mai populare și consumate fructe pe timpul verii. Dar cât de sănătos este pentru organism și în ce cantitate trebuie consumat pentru a beneficia din plin de efectele oferite de acest fruct delicios?
În primul rând, conține o cantitate mare de nutrienți benefici pentru organism, mai ales potasiu, licopen, vitamina C și citrulină. Dacă țineți la dietă nu trebuie să vă faceți griji, deoarece pepenele verde nu are multe calorii, însă, are un efect hidratant datorită cantității mare de apă conținută.
Cantitatea zilnică recomandată
Dacă vă întrebați care este cantitatea zilnică optimă de pepene verde pe care să o consumați pentru a profita de beneficiile sale pentru sănătate, trebuie să aveți în vedere că sunt mai mulți factori care determină acest lucru, aceștia variază de la greutatea corporală, rutina zilnică, condiția medicală și nu în ultimul rând preferințele personale.
Deși nu există o cantitate precisă de pepene verde pe care să o consumați zilnic, tocmai din motivele amintite, nutriționiștii recomandă să aveți în vedere recomandările generale care vizează consumul de fructe, așadar, două porții pentru femei și trei porții pentru bărbați ar fi suficiente. Aveți în vedere că o porție este echivalentul a 150 de grame.
Pe de altă parte, dacă vreți să-l consumați între mese o porție medie sau o cană de cuburi este de ajuns. Însă, dacă optați să îl folosiți ca ingredient în salate, smoothie-uri sau deserturi, ajustați cantitatea în funcție de rețetă dar și de celelalte alimente. Nutriționiștii vă sfătuiesc să nu faceți abuz, altfel riscați probleme digestive precum diaree, balonare sau gaze.
Nu este recomandat persoanelor diabetice
Totodată, dacă vă știți cu afecțiuni precum diabet sau alte boli care necesită un control riguros al nivelului de zahăr din sânge, indicat ar fi să consultați un medic specialist.
Conținutul ridicat de apă, de aproximativ 92% este un remediu excelent pentru hidratarea organismului și pentru menținerea echilibrului hidro-electric. De asemenea, pepenele verde conține potasiu și magneziu, elemente care îmbunătățesc tensiunea arterială și ajută la funcționarea musculaturii.
Datorită cantității de licopen (un antioxidant care protejează celulele și previne formarea plăcilor de aterom pe pereții arteriali), pepenele îmbunătățește sănătatea inimii.
Efecte benefice pentru organism
Pepenele verde mai conține și citrulină, un aminoacid care ajuns în organism se transformă în arginină, la rândul ei, arginina contribuie la sinteza oxidului nitric, iar cel din urmă este un vasodilatator benefic pentru circulația sângelui și previne apariția bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii.
Pe lângă beneficiile enumerate, pepenele verde ajută și la întărirea sistemului imunitar, bogat în vitamina C accelerează vindecarea leziunilor și previne apariția infecțiilor. Betacarotenul, un alt element pe care îl contine fructul minune menține sănătatea ochilor, pielii și mucoaselor.
Efectul diuretic generat de consumul de pepene previne formarea pietrelor la rinichi și reduce riscul infecțiilor urinare, în timp ce nivelul scăzut de sodiu și conținutul ridicat de potasiu ajută la menținerea pH-ului în parametrii normali și previne acidifierea organismului, informează Mediafax.