Bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume și unii oameni de știință cred că banana ar fi fost chiar primul fruct din lume.
Bananele sunt crescute în cel puțin 107 de țări și sunt pe locul al patrulea în topul culturilor alimentare din lume.
Beneficiile posibile pentru sănătate includ reducerea riscului de cancer și astm, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii.
Din aceste considerente, medicul nutriționist Mihaela Bilic susține, că o banană pe zi ține doctorul departe de casă.
Sfaturile nutriționistului Mihaela Bilic
„Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea noastră de bine. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe exotice, în multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii – tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși. (…)
Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru funcționarea optimă sistemului nervos și a mușchilor. Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonină este substanța de care depinde starea noastră de bine liniștea și echilibrul psihic.”, declară medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Bananele nu îngrașă!
„Doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte în această perioadă și puneți accent pe banane – nu strică niciodată un strop de bine în plus.
Și nu, nu îngrașă!! O banană are sub 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și nu stimulează pofta de mâncare.”, precizează medicul Mihaela Bilic.
Bananele, bulgărele de sănătate
O banană medie (aproximativ 126 grame) este considerată a fi o porție. O porție de banane conține 110 calorii, 30 de grame de carbohidrati si 1 gram de proteine. Bananele sunt în mod natural fără grăsimi, cholesterol și sodium.
Bananele oferă o varietate de vitamine si minerale: Vitamina B6 – 0.5 mg Mangan – 0.3 mg Vitamina C – 9 mg Potasiu – 450 mg Fibre alimentare – 3g Proteine – 1 g Magneziu – 34 mg Acid folic – 25.0 mcg Riboflavina – 0.1 mg Niacina – 0.8 mg Vitamina A – 81 UI Fier – 0.3 mg Aportul recomandat de potasiu pentru adulti este de 4700 miligrame pe zi, potrivit dcnews.ro