Social

Fructele de măceș, un adevărat medicament natural. Iată cum să le consumați!

Fructele de măceș, un adevărat medicament natural. Iată cum să le consumați!
livadacuceai.ro

Măceșele pot face adevărate minuni pentru starea de sănătate, iar potrivit cercetătorilor nivelul de vitamina C variază direct proporțional cu altitudinea la care cresc arbuștii.

Astfel, fructele măceșului de munte pot conține și de 10 ori mai multă vitamina C decât cele de la ses, scrie gradinamea.ro

Descrierea măceșului

Denumit științific Rosa canina, măceșul este arbustul cu fructe mici și roșii, care se culeg manual începând cu luna august și până în octombrie, în funcție de specie și de altitudinea la care se află arbustul.

Măceșul, specie de plantă nativă din Europa, nord-vestul Africii și vestul Asiei, este un arbust medicinal, ale cărui fructe au o formă elipsoidă și pot fi de culoarea roșu ori portocaliu închis, culoare dată de pigmenții carotenoizi (licopen și beta caroten).

Măceșele (fructele măceșului/ trandafirului sălbatic) se păstrează sub formă uscată și pot fi folosite în diferite rețete culinare ori infuzii, decocturi sau tincture, după ce se zdrobesc ori se macină.

Valorile nutriționale ale măceșelor

100 de grame de măceșe conțin:

  •  Calorii – 162
  •  Grăsimi – 0,3
  •  Proteine – 1,5 gr
  • Carbohidrați – 38,2 gr
  •  Fibre dietetice – 24,1 gr
  • Vitamina K – 25,9 mg
  • Vitamina C – 426 mg (măceșele conțin de până la 60 de ori mai multă vitamina C decât citricele)
  •  Calciu – 168 mg
  •  Fier – 1,1 mg
  • Potasiu – 429 mg
  • Sodiu – 4 mg

Măceșele conțin, de asemenea beta-caroten (precursor al vitaminei A) si alți carotenoizi puternici precum licopenul, zeaxantina, luteina, dar și quercetina. Cu cât măceșele sunt mai colorate, cu atât conținutul de carotenoizi este mai mare. Alte vitamine incluse în măceșe sunt vitamina B1, vitamina B2. Dintre mineralele, în măceșe se mai găsesc:  magneziul, fosforul, zincul, seleniul.

Beneficiile aduse organismului de consumul de măceșe

Fructele de măceș:

  • stimulează și îmbunătățesc funcția digestivă, datorită proprietăților astringente, diuretice și ușor laxative. Atât frunzele, cât și florile și fructele pot fi un adjuvant natural în caz de dizenterie. Măceșele sunt recomandate în afecțiuni precum: crampe, hemoragii stomacale, inflamație intestinală, senzație de vomă sau gastrită.
  • previn afecțiunile cardiovasculare (măceșele sunt bogate în vitaminele din complexul B, C și bioflavonoide, nutrienți care ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condițiile de stres și astfel previn apariția puseurilor de hipertensiune. Fructele sunt și un adjuvant natural în caz de varice ori ateroscleroză).
  • acționează ca adjuvant în caz de diabet (fructele de măceș au un conținut crescut de antociani și sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2, deoarece au efect antidiabetic, hipoglicemiant și ajută la stabilizarea glicemiei).
  • detoxifiază și accelerează metabolismul (substanțele din compoziția măceșului acționează profund asupra celulelor și au puternic efect antioxidant și detoxifiant pentru bilă și ficat. De asemenea, fructele curăță rămășițele toxice și vitaminizează organismul, iar în acest fel funcțiile hepato biliare sunt îmbunătățite).
  • favorizează funcționarea optimă a rinichilor – consumul de ceai de măceșe este indicat ca tratament natural pentru eliminarea pietrelor și acumulărilor de la nivelul rinichilor
  •  sunt un adjuvant natural care împiedică dezvoltarea bacteriilor de la nivelul vezicii urinare și împiedică apariția infecțiilor urinare
  • acționează ca adjuvant in ameliorarea simptomelor de răceală, gripă și alte boli respiratorii
  • puternic mineralizante
  • reduc inflamația și durerile
  • ajută la scăderea în greutate
  • stimulează producția de celule albe
  • întăresc sistemul imunitar
  • sunt remediu împotriva oboselii
  • asigură funcționarea normală a organismului
  • mențin colesterolul la nivel optim, etc

Ceai de măceșe

Peste 200 ml apă clocotită se adaugă 2-2,5 grame de fructe de măceșe și se lasă la infuzat pentru 10 minute. După acest timp, se strecoară și se bea ceaiul pe durata întregii zile.

FOTO livadacuceai.ro

Orice cură trebuie urmată conform indicațiilor unui medic specialist

Măceșele sunt fructe bogate în vitamine și minerale, cu multiple beneficii pentru organism, folosite ca remediu natural pentru o mulțime de boli ori afecțiuni, încă din cele mai vechi timpuri. Consumul regulat de măceșe, dar cu moderație, nu are efecte adverse, însă orice cură trebuie urmată conform indicațiilor unui medic specialist, potrivit libertatea.ro