Actual Lifestyle

Freya, o tânără femelă morsă de 600 kg, sperie sau fascinează, în apele norvegiene. Ce spun specialiștii despre ea. Video

Freya, o tânără femelă morsă de 600 kg, sperie sau fascinează, în apele norvegiene. Ce spun specialiștii despre ea. Video
Foto: Morsa/ captura video/youtube

Unii o văd atrăgătoare, iar alții înspăimântătoare. dar ea se simte în largul ei și demonstrează zilnic aceasta.

Freya, o tânără femelă morsă de 600 kg, sperie sau fascinează, în apele norvegiene. Ce spun specialiștii despre ea. Video

Freya este un mamifer marin, mai exact o femelă morsă, care trăiește aproape de oameni, în apele norvegiene. Și oamenii sunt cei care i-au dat și numele.

Care este explicația și de ce au ales acest nume pentru morsa din apele Norvegiei: În mitologia nordică , ‘Freyja’ (norvegiană veche: frœyjɑ -Doamna) este o zeiță asociată cu dragostea, frumusețea, fertilitatea, sexul, războiul, aurul și magia. Scandinavii din mediul rural au continuat să o recunoască pe Freyja ca o figură supranaturală în secolul al XIX-lea, iar Freyja a inspirat diverse opere de artă (wikipedia).

Face senzație în apele norvegiene

Despre morsa Freya, numită așa după numele zeiței nordice a iubirii, se spune că este iubitoare: iubește oamenii. Oameni care ajung în locația unde trăiește ea, pot vedea mamiferul marin urcându-se pe bărci – care adesea par pe cale să se răstoarne sub greutatea ei deloc neglijabilă de 600 kg – pentru a dormi la soare.

Freya a ajuns în Norvegia, după ce anterior s-a ”plimbat” prin Marea Britanie, Olanda, Danemarca și Suedia.

A fost văzută pentru prima dată în Norvegia, atunci când a fost observată urcându-se pe bărci, în orașul Kragero de pe coasta sudică, în luna iunie a.c.

Ea a ajuns și la Oslo, unde oamenii au văzut-o chiar pe digul orașului. Este o prezență care nu poate trece neobservată, așa că unii oameni au făcut reclamații, s-au arătat speriați de prezența ei, în timp ce alții o văd ca pe o frumusețe a naturii, care poate să atragă și mai mulți turiști, dacă morsa va decide să rămână pentru totdeauna în Norvegia.

Ce spun oamenii

Un pasionat de caiac a spus că s-a speriat, având o „întâlnire înspăimântătoare” cu mamiferul marin, când acesta s-a apropiat prea mult de vasul său de mică dimensiune.

Un băiat tânăr a căzut în apă în apropierea morsei când făcea sport nautic și a trebuit să fie salvat de un jet ski, potrivit site-ului norvegian de știri Nettavisen.

Mai multe vase de mici dimensiuni s-au întâlnit cu morsa. Pe câteva le-a scufundat cu greutatea ei, când căuta să doarmă pe ele. Specialiștii spun că o morsă poate dormi până la 20 de ore pe zi.

Unii oameni s-au arătat șocați de-a dreptul, dar alții nu, văzând-o ca pe o ființă blândă si simpatică. Câțiva localnici au sugerat că morsa ar trebui mutată din zonă sau chiar eutanasiată.

Direcția de Pescuit a Norvegiei, după ce a monitorizat miscările morsei, o bună bucată de timp, a publicat luni o declarație în care se spune că mamiferul este în stare bună și poate rămâne acolo unde se află.

Specialiștii marini au avut o singură recomandare pentru oameni: să înoate cât mai departe de morsă, pentru că nu este bine să se apropie de ea, fiind recomandată distanța.

”Ea… nu este neapărat atât de lentă și neîndemânatică pe cât s-ar putea crede, ca atunci când se odihnește”, au spus reprezentanții Direcției de Pescuit a Norvegiei.

Concluzie: Morsele nu reprezintă de obicei un pericol pentru oameni, atât timp cât aceștia păstrează distanța. Doar dacă sunt deranjate sau se pot simți amenințate, pot ataca inclusiv persoanele aflate în apropiere.

Morsa este o specie protejată care tinde să își petreacă vara în apele înghețate, potrivit World Wildlife Fund (WWF). Habitatul lor se schimbă rapid, pierderea gheții marine este cauzată de schimbările climatice, limitând accesul lor la spații întinse de gheață.

Foto: captura video/youtube