Actual

Frați doar până la graniță! Românii nu ar trimite trupe dacă Rusia ar ataca Republica Moldova

Romania-Moldova
Sursa foto: historia

Visul unirii cu Republica Moldova devine tot mai îndepărtat. Majoritatea conaționalilor consideră că România nu ar trebui să facă acest pas, iar în eventualitatea unei invazii militare a Rusiei în țara vecină, mai mult de jumătate dintre români nu ar fi de acord să ajute cu trupe statul vecin.

Mai mult de jumătate din români (54%) au răspuns negativ la întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, în cadrul unui sondaj Avantgarde realizat recent. Aceasta în timp ce doar o treime din conaționali (33%) au susținut unirea cu țara vecină.

Opiniile românilor sunt ferme, de exemplu, dacă s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre români ar vota împotrivă, 31% ar vota pentru, în timp ce 13% sunt nehotărâţi.

Nu în NATO, dar da în UE

Un alt rezultat evidențiat de sondajul Avantgarde este cel al poziției românilor față de o posibilă acceptare de urgență a Republicii în NATO. Vizavi de acest aspect, de 40% dintre respeondenți au declarat că nu sunt de acord, în timp ce procentul celor care cred că acest lucru ar trebui să se întâmple este de 31%.

Nu la fel de vehemenți sunt românii vizavi de admiterea de urgenţă a Republicii Moldova în UE. În acest caz, procentele se inversează – 40% au dat un răspuns favorabil, în timp ce cei care s-au opus au reprezentat doar 30%.

Un alt scenariu abordat în sondaj a fost cel al unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova. Într-o asemenea eventualitate, mai mult de jumătate din respondenți (56%), consideră că România nu ar trebui să ajute cu trupe statul vecin. Iar aproape de două ori mai puțin (29%) apreciază un astfel de autor ar trebui acordat necondiționat.

Situația se schimbă însă dacă în loc de trupe, ar trebui trimisă tehnică militară. În acest caz aproape jumătate (48%) din respondenţi sunt de acord cu această formă de ajutor, în timp ce mai mult de o treime (35%) se opun.

Maia Sandu este populară în România

Conform sursei citate, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, se bucură de aprecierea a 40% dintre români –38% au o părere bună despre ea, iar 2% – foarte bună. La polul opus, 21% au o părere proastă (19%) sau foarte proastă (2%), în timp ce mai multe de o treime (36%) din respondenți fie nu au o părere, fie nu ştiu cine este.

Un alt subiect abordat de sondaj a fost cel al unei posibile candidaturi a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale locale. La întrebarea „Credeţi că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Preşedinţie în România?”, românii au fost categorici – 76% dintre respondenţi au răspuns negativ și doar 5% – afirmativ.

Referitor la cum ar caracteriza populaţia Republicii Moldova, dacă este mai degrabă pro-Occident sau pro-Rusia, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns că ”este împărţită jumătate, jumătate”. 16% o consideră pro-Rusia, în timp ce 14% apreciază că sunt pro-Occident. În ceea ce privește percepția lor față de vecinii de peste Prut, mai mult de jumătate (57%) din cei chestionaţi s-au declarat neutri faţă de Republica Moldova. 31% au afirmat o percepţie mai degrabă pozitivă, iar 9%, mai degrabă negativă, conform datelor prezentate de news.ro.