Macron îl găzduiește pe liderul Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed, în timp ce UE se luptă pentru acorduri energetice care să înlocuiască importurile din Rusia.
Franța a asigurat promisiuni privind noi livrări de energie din Emiratele Arabe Unite după discuțiile dintre președintele Emmanuel Macron și liderul Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, la Paris.
Emiratele Arabe Unite au devenit un partener cheie pentru țările occidentale, în timp ce se luptă pentru acorduri de energie la nivel mondial pentru a înlocui importurile din Rusia.
Șeicul Mohamed, cunoscut și sub numele de MBZ, a călătorit în prima sa vizită oficială, în străinătate, de la preluarea mandatului, în mai, după moartea fratelui său vitreg, șeicul Khalifa.
După prânzul dintre cei doi șefi de stat, luni, a fost semnat un acord între gigantul energetic francez TotalEnergies și compania petrolieră de stat ADNOC din Emiratele Arabe Unite „pentru cooperarea în domeniul aprovizionării cu energie”.
Asistenții lui Macron au spus înainte de întâlnire că Franța este dornică să asigure motorină de la națiunea strategică din Orientul Mijlociu.
„Emiratele Arabe Unite sunt dornice să sprijine securitatea energetică în lume, în general, și în Franța, în special”, i-a declarat șeicul Mohamed lui Macron, potrivit agenției de știri emirate WAM.
Înainte de călătorie, consilierul diplomatic al șeicului, Anwar Gargash, a subliniat modul în care Emiratele Arabe Unite caută să-și reorienteze aprovizionarea către Europa.
„Ne-am vândut petrolul în Orientul Îndepărtat timp de 40 de ani și acum îl îndreptăm către Europa în această perioadă de criză”, a spus el reporterilor.
Vizita președintelui Emiratelor Arabe Unite în Franța a venit după primul turneu din Orientul Mijlociu al președintelui american Joe Biden în calitate de președinte, care a inclus o vizită în Arabia Saudită pentru discuții privind energia.
Macron și Biden au fost auziți vorbind despre aprovizionarea cu energie din Orientul Mijlociu la un summit G7 la sfârșitul lunii iunie în Germania.
Macron i-a spus lui Biden că a vorbit cu șeicul Mohamed, care a spus că este la „maximum” în ceea ce privește producția de petrol, dar că saudiții au o capacitate neutilizată.
Human Rights Watch a spus că „interesul lui Macron asupra alternativelor de aprovizionare pare să întărească legăturile deja strânse dintre Franța și Emiratele Arabe Unite”.
Totuși, primirea călduroasă de la Paris „nu ar trebui să includă trecerea peste situația atroce în privința drepturilor omului din Emiratele Arabe Unite”, a spus HRW într-o declarație de pe site-ul său. Grupul din New York a subliniat reprimarea opoziției politice, discriminarea față de comunitatea LGBTQ și abuzul asupra lucrătorilor casnici.
Sancțiunile occidentale împotriva sectorului energetic rus, în urma invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, înseamnă că multe țări se confruntă cu deficiențe.
Analiștii avertizează asupra posibilelor penurii la sfârșitul acestui an, mai ales dacă Rusia își va reduce și mai mult exporturile de gaze către Europa.