Actual

Franța presează Rusia în privința lui Lukașenko. Ce vor francezii

Franța presează Rusia în privința lui Lukașenko. Ce vor francezii

Într-o întâlnire între miniștri celor două state, Franţa a cerut vineri Rusiei să intervină pe lângă Belarus pentru a pune capăt afluxului de migranţi dinspre această ţară spre UE. Acest val de migranți este organizat, potrivit europenilor, de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Miniştrii francezi de externe şi al apărării, Jean-Yves Le Drian şi Florence Parly, au avut o discuţie la Paris cu omologii lor Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu şi au „încurajat Rusia să mobilizeze legăturile strânse cu Belarus pentru a obţine încheierea” crizei, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei franceze.

Cei doi miniştri francezi au „condamnat comportamentul iresponsabil şi inacceptabil al autorităţilor belaruse privind instrumentalizarea fluxului de migranţi vizând mai multe ţări ale Uniunii Europene”, a adăugat comunicatul.

Principalul aliat al Belarusului, Rusia a efectuat vineri manevre militare împreună cu armata din Belarus în vestul acestui stat, în apropiere de frontiera cu Polonia, aflată în centrul crizei migranţilor.

Miile de migranţi care vor să ajungă în Germania sunt blocaţi de mai multe zile la frontiera între Belarus şi Polonia.

Oficialii statelor UE îl acuză pe preşedintele Lukaşenko că alimentează această criză a migranţilor pentru a se răzbuna împotriva sancţiunilor europene după realegerea sa contestată şi reprimarea brutală a opoziţiei din ţară.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut şi ea preşedintelui rus Vladimir Putin să acţioneze împotriva instrumentalizării migranţilor de către regimul din Belarus. Polonia, aflată în prima linie a crizei cu Minskul, îl acuză direct pe preşedintele rus că dirijează valul de migranţi către UE.

Vineri, totodată, cei doi miniştri francezi au avertizat Rusia împotriva „oricărei noi atingeri aduse integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

„Cei doi miniştri şi-au exprimat preocupările privind deteriorarea situaţiei securitare în Ucraina şi au avertizat cu claritate asupra consecinţelor oricărei noi atingeri aduse integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se menţionează în comunicatul MAE francez.

Rusia a anexat Crimeea în 2014

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Ucraina este în conflict şi cu separatiştii proruşi din estul teritoriului său, Rusia fiind acuzată de Kiev şi de occidentali că îi susţine militar şi financiar pe aceştia, ceea ce Moscova dezminte.

În ceea ce priveşte conflictul ucrainean, Paris a făcut apel la Moscova „să se implice din nou în negocierile în format Normandia, acceptând desfăşurarea unei reuniuni ministeriale N4 (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina) în viitor, în conformitate cu angajamentul preşedintelui Putin”.

Parisul şi Moscova se acuză reciproc pentru faptul că nu s-a putut organiza o astfel de reuniune a miniştrilor de externe, joi, la Paris. Preşedinţii Emmanuel Macron, Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel au evocat totuşi o astfel de perspectivă în cursul unei convorbiri telefonice de la 11 octombrie.

Şeful diplomaţiei ruse a reproşat Berlinului şi Parisului că nu au răspuns unor propuneri substanţiale ale Moscovei pentru soluţionarea conflictului, ceea ce diplomaţia franceză infirmă, acuzându-l pe Lavrov că a refuzat organizarea unei astfel de reuniuni.

Întâlnirea celor patru miniştri a fost prima de acest tip, în format „2+2”, de la disputa dintre cele două părţi privind soarta rezervată opozantului rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat.