Dan Manoliu este un fost senator al PSD, cu mandat de reprezentare în legislatura 2016-2020. Pe perioada activității în camera reprezentativă a statului român, Manoliu a avut 99 de propuneri legislative, din care 42 de legi promulgate. Înainte de a deveni parlamentar, se știe că Dan Manoliu a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, funcție reprezentativă pe plan local. Dar povestea omului de stat român este plină de încărcătură emoțională.
Fostul senator PSD, Dan Manoliu, vrea să scape de pedeapsă, după ce a omorât un om cu mașina. Motivația este halucinantă
Întâmplarea nefericită care i-a marcat, cu siguranță, viața, s-a întâmplat exact pe vremea când Dan Manoliu era vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, o funcție cheie care asigură atât nume, cât și renume.
Povestea este aceasta: Manoliu a omorât un om, în comuna Baratca, pe drumul dintre Roman și Piatra Neamț. Este vorba despre un biciclist, în vârstă de 58 de ani, care mergea pe marginea drumului. În urma anchetei s-a demonstrat că șoferul nu a avut nicio intenție de a frâna, bă chiar a continuat deplasarea până a lovit un gard și s-a oprit în fântâna din casa unui om.
Accidentul s-a produs la data de 21 Decembrie 2015. Potivit datelor oferite de poliția rutieră, Manoliu conducea cu 75 de km/h și nu consumase băuturi alcoolice.
Explicația și motivația fostului senator
Întrebat ce s-a întâmplat, fostul senator Dan Manoliu a declarat că nu știe ce s-a întâmplat și că nu își amintește cum a avut loc accidentul.
Decizia instanței
Politicianul a fost cercetat de procurori și trimis, la vremea respectivă, în judecată, pentru ucidere din culpă. La început acestui an, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-au condamnat pe fostul senator la doi ani de închisoare cu suspendare, doi ani de supraveghere și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Avocatul lui Manoliu a spus că expertiza ”nu s-a făcut cu laserul”
Avocatul lui Dan Manoloiu a cerut o nouă expertiză tehnică și a vorbit despre niște studii din Polonia privind accidentele auto. A susținut că expertiza de la dosar nu s-a făcut temeinic, cu șublerul și laserul pe tabla mașinii ci doar vizual.
O invitație răspicată a instanței
În final, președintele completului l-a întrebat pe Manoliu dacă vrea să dea o declarație. “Cum decideți dumneavoastră, onorată instanță”, a răspuns fostul senator. “Noi nu decidem nimic! Dacă vreți, dați, dacă nu puteți, nu dați. Sfătuiți-vă cu avocatul ales”, i-a replicat judecătorul.
Noua declarație și un dialog halucinant, rupt din desene animate
După câteva momente de discuții în șoaptă între cei doi, Dan Manoliu a fost de acord să dea o declarație. A venit la pupitrul cu microfon și a răspuns întrebărilor.
“Eu consider că nu sunt vinovat de accident. În timpul procesului pe fond nu s-a ținut cont de o serie aspecte, pe dinamica accidentului”, a spus acesta. “Care ar fi acele aspecte?”, l-a întrebat mirat judecătorul Dragomir. “Nu îmi amintesc și nu eram conștient la momentul accidentului”, a răspuns inculpatul. “De ce nu erați conștient?”, a venit și mai mirat președintele completului de judecată. “Nu știu de ce eram inconștient…”, a răspuns inculpatul.
“V-am înțeles pe parte medicală, dar a murit un om. Cum să privim situația asta”, l-a readus în tema procesului, președintele Dragomir. “Dacă aș fi fost conștient, aș fi putut să-l evit pe biciclist”, a invitat inculpatul. “Vă regretați ceva?”, a insistat judecătorul. “Nefiind conștient, nu pot să regret ce s-a întâmplat, dar regret decesul unui om”, a replicat Manoliu.
Fostul senator este inginer mecanic, dar nu mai are vreo ocupație în prezent
Judecătorul Iulian Dragomir a vrut să știe ce pregătire are Dan Manoliu și ce ocupație are. “Sunt inginer mecanic, dar în prezent nu am nicio ocupație”, a răspuns acesta.
Instanța a pus în discuție cererea de prelungire a retragerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumuri publice pentru Manoliu. Materialul este redat cu lux de amănunte în articolul exclusiv marca Evenimentul Zilei.