Actual

Fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea și un ONG, anchetați. S-au făcut percheziții la primărie

primarie

În această dimineață, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economico-Financiare din Poliția Capitalei au efectuat  şapte percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, într-un dosar în care o organizaţie nonguvernamentală este suspectată că a primit fonduri în valoare totală de 30 de milioane de lei de la o autoritate locală, pe care le-ar fi cheltuit cu bunuri şi servicii la preţuri supraevaluate. Potrivit informațiilor stiripesurse.ro, vizată de aceste acțiuni este Primăria Sectorului 5 din București.

Evaziune fiscală la Primăria Sectorului 5. Perchezițiile vizează o asociație înființată de fostul primar Daniel Florea

Conform surselor din anchetă, este vorba despre perchezitii făcute de Serviciul de Investigare a Criminalității Economico-Financiare din Poliția Capitalei. Este vizată o sumă de 27 milioane de lei, bani dați de fostul primar Florea finanțări către un ONG (”Împreună pentru Sectorul 5”), care nu era de utilitate publică.

Procurorii susțin că ONG-ul înființat de Daniel Florea ar fi primit în anul 2020 fonduri publice locale în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, pe care le-ar fi cheltuit pentru a achiziționa, în mod direct, la prețuri supraevaluate, mai multe bunuri și servicii.

 „Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare, marţi, 7 mandate de percheziţie domiciliară, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Ialomiţa, a anunţat Poliţia Capitalei. Totodată, au fost puse în aplicare şi ordonanţe de ridicare a unor înscrisuri, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare şi evaziune fiscală. În fapt, din datele şi probele administrate în cauză, a rezultat bănuiala rezonabilă că o organizaţie nonguvernamentală ar fi beneficiat sistematic, în anul 2020, de fonduri publice locale, ale unei autorităţi locale, în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, pe care le-ar fi cheltuit pentru a achiziţiona, în mod direct, la preţuri supraevaluate, mai multe bunuri şi servicii”, a transmis sursa citată.

Se pare că ONG-ul funcționa ca un fel de paravan cu privire la furnizarea de bani către diverse firme, obiectul de activitate fiind dezvoltarea sectorului 5 :

„Nu se știe dacă plângerea a fost făcută din primărie. Ne-am trezit cu percheziții la instituție, la tot felul de unități școlare unde acest ONG avea tot felul de puncte de lucru, nu a fost făcută o plângere de primărie sau de oamenii din primărie. Cred că a fost o autosesizare sau, mai mult decât atât, o încrucișare cu firmele despre care există suspiciunea că ar fi firme de tip fantomă, mai ales cele care lucrau în domeniul comercializării legumelor și fructelor. S-au achiziționat în jur de 350 de tiruri de legume și fructe despre care se spune că s-ar fi distribuit în primăvara anului 2020 în Sectorul 5. Cred că de aici a pornit toată povestea. Nici noi nu știm prea multe, nu vrem să furnizăm informații eronate, în momentul de față Poliția Capitalei cu siguranță va avea un comunicat de presă privind acest dosar.  Ne-au cerut documente care nu prea există și am redirecționat și noi către foștii reprezentanții să spunem așa. Repet, Primăria era doar membră a acestui ONG, nu era ONG-ul Primăriei. Și totuși el a fost finanțat prin bani de la bugetul național și mai mult decât atât nu s-a respectat, din ce am identificat până acum, legea 98 a achizițiilor publice. Deci a fost acolo ceva fantastic pot să spun”, a declarat Claudiu Ceti, șef cabinet primar Primăria Sectorului 5.

Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.