Fostul premier Florin Cîţu intervine în scandalul majorarării pensiilor şi spune că România are la dispoziție 30 de miliarde de euro gratis, prin PNRR. Dar pentru aceşti bani trebuie să se facă reforme utile şi absolut vitale: reforma pensiilor, a salarizării și a administrației publice. Cîțu a subliniat că politicienii care nu fac aceste reforme practic fură acești bani de la români.
Fostul premier Florin Cîţu: Faceţi reforme! Când decrețeii vor ajunge la pensie, atunci se poate produce declicul
Fostul premier și fost președinte PNL, Florin Cîţu a declarat miercuri, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV, că România are la dispoziție 30 de miliarde de euro gratis, prin PNRR. Dar trebuie să facă niște reforme care nu-i sunt doar utile, ci absolut vitale: reforma pensiilor, a salarizării și a administrației publice. Cîțu a subliniat că politicienii care nu fac aceste reforme practic fură acești bani de la români.
„PNRR are reforme vitale pentru România. Iei 30 de miliarde de euro gratuit, dar trebuie să faci reforma pensiilor, care asigură – nu cum spune propaganda PSD – asigură sustenabilitatea unui sistem de pensii care e în colaps în câțiva ani. Când decrețeii vor ajunge la pensie, atunci se poate produce declicul. Cei care cotizează vor fi mai puțini decât pensionarii. Reforma pensiilor e vitală pentru România. Nu vorbesc aici despre cât trebuie să primească cineva pensie sau nu, vorbesc de un sistem care trebuie așezat pe principii clare, ca să nu colapseze.
Reforma salarizării în sistemul public, care trebuie făcută de 30 de ani. Trebuie făcută legătura clară dintre performanță și venit. Și ne ajută și Comisia Europeană.
Și e reforma foarte importantă a administrației publice, care înseamnă un stat mai suplu, eficient. Digitalizare înseamnă multe lucruri”, a declarat liberalul.
Florin Cîţu: E adevărat, nu le-am făcut cât am fost acolo, dar le-am băgat în PNRR
Fostul premier crede că un politician în România azi nu își permite să nu facă aceste reforme.
„Înseamnă că el fură banii românilor din buzunar. Sunt 30 de miliarde pe care noi îi avem în buzunar. Banii vin sunt la BNR, dar nu poți să-i folosești că n-ai reforme, n-ai facturi. Am avut un avans în decembrie anul trecut”.
„E adevărat, nu le-am făcut cât am fost acolo, dar le-am băgat în PNRR. E o condiție peste care nu trebuie să treci dacă vrei să iei 30 de miliarde.
Atac la BNR şi avertisment către colegii liberali
Florin Cîțu a criticat şi conducerea BNR, spunând că instituția trebuia să acționeze mai repede ca să stopeze inflația. Fostul premier susține că situația actuală „nu este o surpriză” pentru el și că „a avertizat din ianuarie” că „dacă se va merge în direcția creșterii cheltuielilor neproductive se va ajunge la inflație mare”.
„BNR și Ministerul Finanțelor sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică. Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru, ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite”, a spus fostul premier la Digi24.
Cîţu le atrage atenţia colegilor liberali că nu au reaacţie faţă de zecile de promisiuni şi că aceştia ar trebui să tempereze din acest avânt.
„În primul rând suntem astăzi aici, pentru mine nu este o surpriză și pentru mulți dintre colegii mei, pentru că am avertizat din ianuarie, că dacă vom merge în această direcție cu o creștere a cheltuielilor neproductive, zeci de promisiuni, vom ajunge la inflație mare, dobânzi mari și o încetinire a economiei. Problema este că nu ne oprim. Și aici este foarte important să vedem care este reacția și a liberalilor, pentru că nu vedem în spațiul public, dar sunt sigur că va exista și o reacție a liberalilor, care ar trebui să tempereze din acest avânt.
Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, spune Cîţu, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile. Deci, lucrurile sunt scăpate de sub control.
„În ceea ce privește Ministerul Finanțelor, anul acesta avem câteva recorduri negative, împrumutăm cea mai mare sumă din istorie, cel puțin 150 de miliarde de lei, și avem cele mai mari cheltuieli la buget, cu dobânzi – 30 de miliarde de lei. Bani, care puteau să fie folosiți pentru altceva. Până la urmă trebuie să vedem cum stopăm această hemoragie a cheltuielilor de la buget”, a mai spus Cîțu.