Există două mari scandaluri legate de Republica Moldova, de rezonanță internațională, și acesta sunt: furtul miliardului și înstrăinarea Aeroportului Chișinău unor cetățeni străini. Numitor comun: ambele tranzacții s-au făcut cu acordul unor oficiali moldoveni.
Fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă, cercetat penal. De ce este acuzat ex-oficialul moldovean
Fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău. Vineri, 22 iulie, acesta a fost audiat de procurorii anticorupţie moldoveni, după cum a confirmat, pentru media, şefa pentru comunicare a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec.
Până mai ieri, Iurie Leancă a fost suspectat de tranzacția legată de Aeroportul Chișinău. Acum, oficial, este bănuit, după cum anunță și oamenii legii din țara de peste Prut.
„Iurie Leancă a fost invitat la Procuratura Anticorupţie pentru a i se înainta statutul de bănuit în dosar şi a fi audiat în calitate de bănuit”, a comunicat Mariana Cherpec, pentru publicația Anticorupție.md.
Cronologie
Leancă era premier la data când s-a semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (30 mai 2013 – 18 februarie 2015).
Acordul a fost încheiat, în condiții contestate după aceea, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată de Avia Invest SRL, Aeroportul din Habarovsk și Uzina Kolominskii SA.
Compania Avia Invest a fost preluată apoi de controversatul om de afaceri Ilan Șor, astăzi fugit în Israel, condamnat în Republica Moldova la şapte ani de închisoare în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului”, potrivit Radio Europa Liberă, filiala Moldova.
Agenția Proprietății Publice a dat în judecată compania Avia Invest, cerând să se constate nulitatea contractului din 30 august 2013 de concesionare a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.
Maia Sandu. La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru decizii de guvern legate de concesionarea aeroportului, dar fară efect retroactiv. Contractul de concesionare a rămas valabil, în aceste condiții.
Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.