Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder a depus o plângere la curtea administrativă din Berlin împotriva Bundestag-ului după ce i-a fost retras dreptul la un birou finanțat din bani publici. Schroeder a refuzat să se distanțeze de Putin, chiar și după ce armata rusă a invadat Ucraina.
Rămas fără privilegii, fostul cancelar Gerhard Schröder dă în judecată parlamentul german
În procesul intentat la Curtea Administrativă din Berlin, Gerhard Schröder, în vârstă de 78 de ani, cere să i se restituie un birou parlamentar, a declarat avocatul său din Hanovra, Michael Nagel.
Comisia parlamentară pentru buget a decis în mai că Schröder – ţinta de mult timp a unor critici acerbe în Germania pentru legăturile sale cu Rusia – trebuie să renunţe la dreptul său la un birou în Bundestag, deşi urma să-şi primească în continuare pensia şi servicii de pază. Echipa juridică a fostului cancelar susţine că decizia Comisiei pentru buget din Bundestag de a tăia finanţarea biroului parlamentar al lui Schröder şi desfiinţarea acestuia este ilegală, potrivit unei declaraţii a firmei de avocatură obţinute de dpa.
Conform plângerii fostului cancelar, decizia de a-i închide biroul și de a-i realoca personalul „aduce aminte, mai degrabă, de un stat princiar absolutist în felul în care au fost executate” și ea nu ar trebui să rămână în vigoare într-o țară democratică și constituțională.
În perioada în care a fost cancelar, între 1998 și 2005, Schroeder și-a format o relație cu Putin care a ajuns, de-a lungul timpului, să-i pună în umbră cariera politică. Schroeder l-a numit „un prieten bun și apropiat” pe Putin. Schroeder a mers la Moscova, la sfârșitul lui iulie, pentru o întâlnire cu Putin, în care a spus că Rusia își dorește o soluție negociată pentru războiul din Ucraina. Volodimir Zelenski a calificat comportamentul lui Schroeder drept „dezgustător”.
Un susținător înfocat al gazoductului Nord Stream, Schroeder este, acum, președintele comitetului de acționari al Nord Stream AG, operatorul gazoductului deținut majoritar de Gazprom. După un val de critici intense, Schroeder a decis, în mai, să demisioneze de la compania rusească Rosneft și a refuzat o nominalizare pentru o funcție la Gazprom.
La începutul acestei săptămâni, Schroeder a evitat o excludere din SPD, partidul pe care l-a condus. Comitetul care a evaluat propunerea de excludere a concluzionat că nu există dovezi că fostul cancelar a încălcat regulile partidului.