Curtea Constituţională a admis, astăzi excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate. Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii.
Foștii parlamentari își umflă conturile. Curtea Constituţională a decis că cei pensionați își primesc banii înapoi pe 15 luni
Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul actului normativ, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Ei au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.
În urma deciziei CCR, pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi reinstaurate şi chiar le vor primi retroactiv, fiind vorba de plata pensiei pe 15 luni. Acest lucru, doar în urma unui proces.
Decizia a fost luată cu 6 voturi “pentru” şi 3 “împotrivă”. Din totalul de 6 judecători, 3 dintre ei sunt la rândul lor foşti parlamentari, Valer Dorneanu fiind unul dintre ei.
Trei judecători CCR au votat împotrivă
Unul dintre judecătorii care au votat împotrivă a fost Daniel Morar, alături de Simina Tănăsescu şi de Livia Stanciu. Niciunul dintre ei nu a fost parlamentar și toți au fost propuși pentru CCR de către Administrația Prezidențială.
Aproximativ 800 de foşti parlamentari, 542 de deputaţi şi 227 de senatori, cu pensii între 4.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul de mandate, iar unii ajung chiar la 16.000 de lei pe lună, urmează să sărăcească bugetele celor două Camere cu milioane de lei, întrucât aceste pensii se plătesc din bugetul Parlamentului.
Trebuie spus că peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.
Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.