Forumul Judecătorilor din România reclamă că sălile de judecată sunt bombe epidiemologice. Forumul Judecătorilor din România reclamă faptul că sălile de judecată din instanţele ţării au devenit focare de răspîndire a virusului Covid 19 şi cere Parlamentului României, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei luarea de măsuri urgente.
Se propune restrîngerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi digitalizarea sistemului. „Forumul Judecătorilor din România a constatat că sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de răspîndire a virusului SARS- CoV-2, existînd cazuri numeroase în foarte multe dintre instanţele mari din municipiile importante ale ţării.
Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanţe şi amînarea judecării unor dosare. Lipsa unui plan serios de reluare graduală a activităţii instanţelor judecătoreşti, la încetarea stării de urgenţă, de natură a permite şi a asigura distanţarea fizică între participanţii la actul de justiţie şi protejarea sănătăţii publice, aşa cum s-a procedat în numeroase alte state ale Uniunii Europene, a contribuit din plin la răspîndirea virusului în clădirile instanţelor de judecată“, anunţă Forumul Judecătorilor, care mai arată că este absolut necesară digitalizarea extinsă a instanţelor de judecată, comunicarea actelor de procedură urmînd a fi efectuată exclusiv pe cale electronică, dar şi adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinţă, precum şi a restrîngerii fazei orale în anumite pricini judiciare.
Se cere reglementarea unor soluţii rapide care să permită judecata a sute de mii de cauze de pe rolul instanţelor, fără dezbateri orale, atît în prima instanţă, cît şi în căile de atac. Încă de la începutul fazei scrise, este necesar ca instanţa să poată informa părţile de posibilitatea renunţării la oralitate (aşa cum este posibilă solicitarea judecării în lipsă), iar atunci cînd natura procesului permite, în situaţia în care părţile renunţă, procesul se va desfăşura în scris (cu respectarea contradictorialităţii).
O asemenea posibilitate ar determina şi utilizarea mai largă a administrării probelor prin avocaţi sau consilieri juridici. Dacă instanţa va considera necesar să administreze şi alte probe, va cita şi asculta părţile şi, după caz, le va ordona sau încuviinţa şi administra nemijlocit în faţa sa. În cursul lunii mai 2020, Forumul Judecătorilor din România a promovat un Proiect de modificare şi completare a codului de procedură civilă şi a unor legi conexe pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, prin judecata la distanţă în materie civilă.
„Actualele circumstanţe sanitare au readus în prim plan insuficienţa digitalizării sistemului judiciar şi problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în faţa organelor judiciare prin utilizarea răspîndită a mijloacelor de comunicare la distanţă. Este deja notoriu faptul că există foarte multe state care folosesc evoluţia tehnologică a societăţii inclusiv în domeniul justiţiei (de exemplu Estonia, Suedia sau Germania)“, arată Forumul Judecătorilor.