Cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, format de 147 de ani și singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării se află în… România!
Deci este vorba de anul 1875, când țara era condusă de regele Carol I. În acest an ia ființă Partidul Național Liberal și se naște viitoarea regină Maria a României.
Acest loc este unic și reușește să atragă mii de turiști în fiecare an. Este vorba de Lacul Ursu (numit și Marea Moartă a Transilvaniei) din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, stațiune care ofere peisaje mai spectaculoase decât oricare alta din Grecia, de exemplu.
Lacul Ursu măsoară 40.000 de metri pătrați în suprafață, are o adâncime de 18 metri și o salinitate de 300 de grame/litru.
Acest lac heliotermal are cea mai mare concentrație din lume, iar salinitatea sa este similară cu cea a Mării Moarte din Israel.
Lacul Ursu este unic în Europa, iar fenomenul natural de aici este că apa sărată este protejată de un strat protector de apă dulce.
Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00, pe locul unei păşuni pe care curgeau 2 pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare, potrivit unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras. Potrivit istoricului, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 3.000 de metri.
Potrivit altor studii se arată că în realitate nu s-ar cunoaşte adâncimea lacului, neavând fund, iar alte studii arată că 3.000 de metri ar fi adâncimea muntelui pe care se află lacul, măsurătorile efectuate pentru omologarea recordului demonstrând că toate acestea sunt legende perpetuate în timp chiar şi de către oameni de ştiinţă, iar lacul are o adâncime exactă de 18 metri.
Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, a fost declarat de Cartea Recordurilor ca fiind cel mai adânc lac helioterm din lume
Primarul oraşului Sovata a spus că deşi există mai multe studii care indică diferite adâncimi, lacul a fost măsurat în anul 2019, pentru omologarea în Cartea Recordurilor, ca având o adâncime de 18 metri şi o suprafaţă desfăşurată de 4.200 de metri.
„În 2019 Lacul Ursu din Sovata a intrat în Cartea Recordurilor. La măsurători a reieşit că are 18 metri în zona cea mai adâncă şi 13 metri pe anumite margini. Deci este cel mai adânc lac helioterm din lume, acesta fiind un nou record alături de celelalte pe care lacul le deţine, inclusiv cea mai mare concentraţie salină. Ca şi suprafaţă desfăşurată, lacul are 4.200 metri pătraţi”, a declarat Fülöp László Zsolt, primarul oraşului Sovata.
După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, potrivit însemnărilor profesorului Jozsa, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol, aici, a fost înfiinţată prima bază de tratament.
Din anul 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa, potrivit sursei citate.
Lacul Ursu deține recorduri mondiale
În lucrările sale, cercetătorul Jozsa Andras susţine că Lacul Ursu este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Sovata, iar acesta, cât şi zona din jur, deţine încă 3 recorduri mondiale:
1. Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume
2. Ursu este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp
3. Lacul Ursu este singurul lac natural din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de 1 minut
Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe Planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi poate ajunge chiar la 50°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele 5 lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata:
- Aluniş
- Roşu
- Verde
- Negru
- Mierlei,
primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.
După deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi urmează în continuu să se răcească, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.
Într-un interviu pentru adevărul.ro, medicul balneolog Suzana Pretorian a declarat: „Concentrația salină este cea mai mare la baza lacului, precum și la o adâncime de 1,5-2 m. acest strat mezotermal are cele mai ridicate temperaturi, atingând 45 de grade celsius și mai mult vara. Tot la această adâncime se află concentrația maximă de hormoni estrogeni și progesteron asemănătoare hormonilor feminini umani, eliberați în apa lacului de crustaceul de apă sărată artemia salina”, citează royalsblue.com
Stațiunea românească unică în Europa
Oamenii de știință au stabilit că Lacul Ursu s-a format în 1875, pe 27 mai, luând locul unei pășuni vechi. În trecut, două pâraie curgeau prin lac și dispăreau într-o gaură din muntele de sare.
Numele său vine de la forma sa, fiind asemănătoare cu blana unui urs. Proprietățile lacului atrag anual mii de turiști care vin să-și rezolve problemele de sănătate. Pe lângă caracteristicile wellness, acestea beneficiază și de o zonă de vacanță ideală.
Acest lac deține trei recorduri mondiale, dintre care primul arată că este cel mai mare și mai cald lac heliotermal din lume, al doilea este că este singurul lac cu apă sărată care este înconjurat de un munte de sare și are o vegetație bogată, în timp ce lacul al treilea arată că este singurul lac din lume a cărui dată exactă de formare este cunoscută.